Η Χ. Τρικούπη βλέπει μόνο κωλοτούμπες! – ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Το Ποντίκι

Η Χ. Τρικούπη βλέπει μόνο κωλοτούμπες!

Η ραγδαία φθορά της κυβέρνησης και η εμπέδωση στην κοινή γνώμη μιας αίσθησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διολισθαίνει στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα και αποκόπτεται από την προεκλογική του ρητορική και κυρίως από τη ριζοσπαστική αντίθεσή του στα ευρωπαϊκά δεδομένα, αποτελούν τις βασικές πολιτικές επιλογές της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Τα πολιτικά ανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ ως προς τη μεγάλη αποδοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία λειτούργησαν πολύ γρήγορα και, σε αντίθεση με τη Ν.Δ. και το Ποτάμι, βρέθηκε άμεσα στη γραμμή υποστήριξης της διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο ο Βενιζέλος δεν μπορεί να απομακρυνθεί από την ανάγκη δικαίωσης της δικής του πολιτικής, γι’ αυτό και το γραφείο Τύπου του κόμματος δουλεύει πυρετωδώς τις πρώτες μετεκλογικές μέρες βομβαρδίζοντας με ανακοινώσεις και ενημερώσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει σε όλα τα ζητήματα κωλοτούμπες ερχόμενος στις θέσεις της συγκυβέρνησης ή προχωρά σε επικίνδυνες για τη χώρα και τους πολίτες εξαγγελίες.

Ο στόχος του Βενιζέλου είναι το εθνικό ακροατήριο, αφού εκτιμά ότι ενδεχομένως να επαναληφθεί η συνθήκη του 2009, όταν πολύ γρήγορα ο θαυμασμός, η αποθέωση και η στήριξη της κυβέρνησης Παπανδρέου απέναντι στη χλωμή και απερχόμενη κυβέρνηση Καραμανλή μετατράπηκαν σε αποστροφή.

Η «μπογιά» τους

Στη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, μοιάζει να μην έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι κοινωνικές συνθήκες έχουν μεταβληθεί και πως οι πολίτες θεωρούν ότι ο τρόπος που διαπραγματεύεται η νέα κυβέρνηση, ακόμα κι αν αναγκαστεί να συνθηκολογήσει, είναι πιο ουσιαστικός από τη φοβική στάση του παρελθόντος. Επίσης φαίνεται πως δεν αποδέχονται ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών πιστεύει πως «η μπογιά τους πέρασε» και για να επανέλθουν στο πολιτικό προσκήνιο θα πρέπει να κάνουν αυστηρή αυτοκριτική για τα λάθη, τις παραλείψεις και κυρίως την πολιτική αλαζονεία με την οποία κυβέρνησαν.

Η στοχευμένη συνεχής κριτική με θέσεις, απόψεις και επιχειρήματα εκτιμούν ότι θα πιάσουν τόπο κάποια στιγμή και εκεί που η κοινωνία δείχνει κουφή απέναντι στην επιχειρηματολογία για τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ θα «καταδεχτεί» να τους ακούσει.

Το ζήτημα όμως είναι ότι το ίδιο επιχείρημα κυριαρχούσε και την περίοδο όπου το μνημόνιο είχε διαρρήξει τις σχέσεις των πολιτών με το ΠΑΣΟΚ. Και τότε κάποιοι – πολλοί – εντός του ΠΑΣΟΚ εκτιμούσαν ότι αργά ή γρήγορα η κοινωνία θα κατανοήσει το αδιέξοδο και θα δικαιώσει το κόμμα για την επιλογή της βάναυσης δημοσιονομικής προσαρμογής. Η δικαίωση αυτή όμως δεν μοιάζει να ήρθε.

Στη συνάντηση Τσίπρα – Βενιζέλου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιστράτευσε την ειρωνική γλυκύτητά του μιλώντας για «καλοσύνη του πρωθυπουργού» να τον δεχτεί, βάζοντας προσωπικό κίνητρο σε μια θεσμική υποχρέωση του Τσίπρα και μίλησε για μια ικανοποιητική συζήτηση. Η ικανοποίησή του, όμως, όπως εξήγησε, οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διολίσθησε στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο χρέος, επιχειρώντας για μια ακόμα φορά να φανεί συνεπής στη στρατηγική του κόμματός του ότι η νέα κυβέρνηση αργά ή γρήγορα θα εγκαταλείψει ηρωισμούς και λογικές ρήξης και θα επιδιώξει τη συνεννόηση με την Ευρωζώνη.

Οι συναντήσεις Βενιζέλου και Θεοδωράκη που προηγήθηκαν έχουν άλλωστε αυτό το νόημα: να σηματοδοτήσουν αρχικά ότι η Κεντροαριστερά είναι παράγων ευθύνης και δύναμη ισορροπίας του πολιτικού συστήματος απέναντι σε μια «μουτρωμένη» Δεξιά που απαξιοί να διαλεχθεί με την κυβέρνηση. Βενιζέλος και Θεοδωράκης επιχειρούν να αξιοποιήσουν το κενό Σαμαρά και να προβάλουν προς την κοινή γνώμη την πολιτική χρησιμότητά τους ως θεσμικών αντίβαρων απέναντι στην απειρία και τον παιδικό ενθουσιασμό της κυβέρνησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο ζήτησαν εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και έσπευσαν να χαιρετίσουν την πρόταση Τσίπρα για τη δημιουργία μιας ομάδας επαφής και ενημέρωσης των κομμάτων για τη διαπραγμάτευση, που μπορεί να οδηγήσει και στην ομάδα αυτή. Στόχος και των δύο είναι να προβάλουν τη θετική συμβολή των κομμάτων τους στη διαπραγμάτευση και κυρίως στην «ενηλικίωση» της κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτόν θεωρούν ότι καβαλάνε στο κύμα υποστήριξης της κοινωνίας στην κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι θα τους πιστωθεί σε δεύτερο χρόνο.

Υπερόπτης

Ταυτόχρονα ο Βενιζέλος, που μέχρι πρότινος αντιμετώπιζε με υπεροπτικό τρόπο το τηλεοπτικό Ποτάμι, αποφάσισε να αποδεχτεί την ηχηρή παρουσία του στον χώρο του Κέντρου και να πιάσει το σωσίβιο της πρότασης Αλιβιζάτου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Παρότι ο ίδιος ο Βενιζέλος έχει και προσωπικές διαφορές με τον καθηγητή Πανεπιστημίου και μεταξύ τους υπάρχει μια δύσκολη χημεία, το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να στηρίξει την επιλογή του Ποταμιού, αφού για τη Χαριλάου Τρικούπη θα ήταν αδιανόητο να ψηφίσει ένα πρόσωπο τόσο ταυτισμένο με την πενταετία Καραμανλή, την οποία κατηγορεί για την κατάληξη της κρίσης. Το «όχι» στον Παυλόπουλο έσπευσε να πει πρώτος ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ανοίγοντας τον δρόμο για μια άλλη επιλογή.

Ο «αντί του Βενιζέλου» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, βετεράνος πια στην πολιτική Δημήτρης Κρεμαστινός, με δήλωσή του, παρότι υπογραμμίζει ότι θα στηρίξει την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να ψηφίσει τον Αλιβιζάτο, προσθέτει ότι κατά την προσωπική του άποψη το ΠΑΣΟΚ θα εκφραζόταν πολιτικά ορθότερα ψηφίζοντας «παρών», χωρίς να εξηγεί περαιτέρω την άποψή του επ’ αυτού.

Είπε πάντως ότι η Κεντροαριστερά είναι κοινωνική πλειοψηφία όπως αποδείχτηκε στις εκλογές και η κυβέρνηση θα έπρεπε να το σεβαστεί, ενώ σε ό,τι αφορά τον Προκόπη Παυλόπουλο έσπευσε να πει πως έχει την καλύτερη άποψη για εκείνον, καθώς τον συνδέει μαζί του πολυετή προσωπική και οικογενειακή φιλία.

Το ΠΑΣΟΚ στην παρούσα φάση μοιάζει να απολαμβάνει την έντονη πολιτική επικαιρότητα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εταίρους που διαμορφώνει την επικαιρότητα, γεγονός που στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από τα εσωκομματικά του προβλήματα. Στη Χαριλάου Τρικούπη αντιλαμβάνονται ότι η σύγκρουση της Φώφης Γεννηματά με τον Βενιζέλο την περασμένη εβδομάδα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αποδεικνύει τη συσσωρευμένη ένταση εντός του ΠΑΣΟΚ, που θα δημιουργούσε ασφυκτικές και διαλυτικές συνθήκες μέχρι τις 15 Μαΐου, οπότε αναμένεται να συνέλθει το συνέδριο του κόμματος.

Η επικαιρότητα δίνει τη δυνατότητα να καταλαγιάσουν τα πάθη, αν και η μάχη για τη διαδοχή προαναγγέλλει διαγκωνισμούς και «τζαρτζαρίσματα» μεταξύ των υποψηφίων. Η σπουδή του Κωνσταντινόπουλου να προαναγγείλει την καταψήφιση του Παυλόπουλου είναι μια απλή πρόγευση, αφού είναι γνωστό ότι ο βουλευτής Αρκαδίας διατηρεί την ηγετική του τροχιά απέναντι στη Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s