Σύγκρουση του Δήμου Παλλήνης με την εταιρεία Reds – ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Το Ποντίκι

Σύγκρουση του Δήμου Παλλήνης με την εταιρεία Reds
Σε μετωπική σύγκρουση βρίσκεται ο Δήμος Παλλήνης με την εταιρεία Reds, μετά τη δικαστική απόφαση που επιδίκασε στην εταιρεία αποζημίωση ύψους 4,63 εκατομμυρίων ευρώ για έκταση 8,9 στρεμμάτων που απαλλοτριώθηκε το 2001, πέραν της προβλεπόμενης από τον νόμο εισφοράς σε γη, με τη σύμφωνη γνώμη της, υπό τον όρο, όμως, ότι γειτονική έκταση εντός του κτήματος Καμπά θα εντασσόταν στο σχέδιο πόλης ως αντάλλαγμα.

Δήμος, φορείς και κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται στα κάγκελα γιατί η καταβολή των 4,36 εκατομμυρίων ευρώ θα φέρει τον δήμο και τις υπηρεσίες του προ δραματικού αδιεξόδου και γι’ αυτό τον λόγο κάλεσαν την εταιρεία να μην ικανοποιήσει την απαίτησή της και να εξετάσουν από κοινού εναλλακτική λύση, όπως την αποζημίωσή της με γη και όχι με μετρητά.

Το πρόβλημα που έσκασε τώρα στα χέρια της σημερινής δημοτικής αρχής αποτελεί αγκάθι για τον δήμο εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία και είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα πώς σχεδιασμοί στον αέρα και πέρα από τις προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας μπορεί να εξελιχθούν σε θηλιά στον λαιμό ενός δήμου.

Η συμφωνία που είχε κάνει το 2001 η τότε δημοτική αρχή με την εταιρεία Reds προέβλεπε ότι για την ένταξη στο σχέδιο πόλης έκτασης περίπου 47 στρεμμάτων η εισφορά σε γη θα ήταν μεγαλύτερη κατά 8,84 στρέμματα σε σχέση με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.

Η εταιρεία συμφώνησε να εισφέρει τα επιπλέον στρέμματα με την προϋπόθεση ότι η επιπλέον ρυμοτόμηση θα λαμβανόταν υπόψη κατά την ένταξη στο σχέδιο της γειτονικής ιδιοκτησίας της εντός του κτήματος Καμπά, για την οποία τότε προχωρούσε η διαδικασία ένταξής της στο Γενικό Πολεοδομικό με πρόβλεψη για εμπορικές χρήσεις.

Όπως, όμως, αναμενόταν, η έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού μπλόκαρε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, οπότε η εταιρεία προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να αποζημιωθεί από τον Δήμο Παλλήνης για τα επιπλέον στρέμματα που του παραχώρησε και εντός των οποίων έχει ανεγερθεί το σχολικό συγκρότημα 2ο Γυμνάσιο – 2ο Λύκειο Παλλήνης και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Το θέμα είναι, όμως, τώρα πώς μπορεί να λυθεί ο γόρδιος δεσμός, αφού η καταβολή των 4,63 εκατομμυρίων ευρώ ισοδυναμεί με οικονομική ασφυξία για τον δήμο, ενώ και η εταιρεία πρέπει να ικανοποιηθεί για τα επιπλέον στρέμματα ιδιοκτησίας της που παραχώρησε.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s