Το «τυράκι» της διαπραγμάτευσης – ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

στις

Το Ποντίκι


Τίποτα το καινούργιο ή το διαφορετικό δεν περιμένει το ΚΚΕ από τις συζητήσεις ΣΥΡΙΖΑ – Ε.Ε.

«Δίνει γη, ζητάνε και ύδωρ και της αρνούνται και το περιτύλιγμα». Αυτή είναι διά στόματος Νίκου Σοφιανού, μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε., η άποψη του ΚΚΕ για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης.

Μπορεί και στον Περισσό, όπως παντού, τα στελέχη να παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στις συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών που αυτές τις μέρες ασχολούνται με το ζήτημα της Ελλάδας, στην πραγματικότητα όμως χωρίς να περιμένουν κάτι διαφορετικό ή καινούργιο.

Άλλωστε, όπως λένε χαρακτηριστικά, «είτε 70% μνημόνιο και 30% μέτρα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, είτε 67%-33%, για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν αλλάζει κάτι». Αυτό που περιμένουν είναι μονάχα η εξειδίκευση αυτού που πριν από τις εκλογές ακόμα έχουν διαβλέψει ως συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής, με το «τυράκι» όμως εν προκειμένω της… σκληρής διαπραγμάτευσης.

Η στάση του Περισσού αυτήν την ώρα μπορεί να μοιάζει με στάση αναμονής. Δεν είναι όμως. Τα εργατικά συνδικαλιστικά στελέχη έχουν «ανεβάσει στροφές» και όπου υπάρχει εργατική διεκδίκηση υπάρχει και ΚΚΕ. Στη Nestle με τις μειώσεις μισθών, στην 3E με τον 17μηνο αγώνα των εργαζομένων, ενώ τυχαία δεν είναι ούτε η επίσκεψη του γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα στη χημική βιομηχανία Μόρνος. Εκεί οι 370 εργαζόμενοι του εργοστασίου παλεύουν για την υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας, με αίτημα την ανάκτηση των απωλειών που έχει υποστεί το εισόδημά τους από το 2012.

Η ατζέντα

Παλεύουν δηλαδή το σύνθημα που έχει ρίξει από την επομένη κιόλας των εκλογών το ΚΚΕ. Αυτό για το οποίο θα έρθει σειρά προτάσεων νόμου από την «κόκκινη» Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το ΚΚΕ επιδιώκει να θέσει τη δική του ατζέντα της μαχητικής, εργατικής αντιπολίτευσης, που προϋποθέτει «άνοιγμα στους εργασιακούς χώρους και στοχευμένες παρεμβάσεις στη Βουλή». Τη «ζύμωση» στους χώρους δουλειάς του συνθήματος της ανάκτησης των απωλειών πρόταξε στον σχεδιασμό της δράσης του και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής του Επιτροπής, το περασμένο Σάββατο.

Στην ατζέντα της Κ.Ο. του ΚΚΕ, μετά τους επιμέρους νόμους για ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, μπήκε και άλλη μια πρόταση νόμου που θα επανακαταθέσει το ΚΚΕ. Εκείνη της κατάργησης των εφαρμοστικών των μνημονίων, που και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε πως θα ψηφίσει, όταν είχε κατατεθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά, χωρίς όμως να φτάσει ποτέ στην Ολομέλεια.

Όσο για το «παρών» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του Προκόπη Παυλόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν λίγο – πολύ γνωστό πριν από την ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου. Πάντως, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του την Τρίτη, ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο Πρόεδρο, ενώ του εξήγησε ότι η στάση του ΚΚΕ είναι στάση αρχής ανεξαρτήτως του προσώπου που προτείνεται.

Τέλος, στον Περισσό, παρ’ ότι οι εξελίξεις έχουν τοποθετήσει στο κέντρο του ενδιαφέροντος τις συνεδριάσεις του Eurogroup για το ελληνικό θέμα, δεν ξεχνούν και την κατάσταση στην Ουκρανία. Με την «άκρη του ματιού» τους εξετάζουν την κατάσταση, ενώ μεσοβδόμαδα κατήγγειλαν τις νέες κυρώσεις της Ε.Ε. σε βάρος της Ρωσίας όπως και την ελληνική κυβέρνηση που, αν και στην αρχή φαινόταν να διαφωνεί με νέα μέτρα, πλέον – όπως λένε – συναινεί «στη διαιώνιση και κλιμάκωσή τους».

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s