H εκμετάλλευση στην υπηρεσία της «δημοκρατικής» Δύσης – ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Το Ποντίκι


Συμβόλαιο Γαλλίας – Αιγύπτου για πώληση μαχητικών αεροσκαφών αξίας 5 δισ. ευρώ

Και η βρόμικη δουλειά συνεχίζεται… Ωσάν να μη συνέβη ποτέ τίποτα. Η υποκρισία και η εκμετάλλευση «συγκυριών» προς όφελος των συμφερόντων της «δημοκρατικής» Δύσης, ανεξαρτήτως κόστους και μελλοντικών συνεπειών (τόσο για τους υπόλοιπους όσο και για την ίδια), δεν γνωρίζει «κόκκινες γραμμές».

Υπό αυτό το πρίσμα, η Γαλλία πανηγύρισε πριν από λίγες μέρες τη συμφωνία πώλησης 24 αερομαχητικών Rafale στην… Αίγυπτο του στρατηγού Σίσι αντί 5 δισ. ευρώ.

«Πολύ καλή είδηση» για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία Dassault, αναφωνούσαν τα εκεί παπαγαλάκια. Έτσι «κλείνονται οι δουλειές», έτσι πάμε μπροστά, έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Έτσι…

Το γεγονός ότι μέχρι πριν από ελάχιστο χρονικό διάστημα οι Γάλλοι διπλωμάτες στη Μέση Ανατολή καταδίκαζαν όπου βρίσκονταν κι όπου στέκονταν «τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Αίγυπτο ανήκει στη «προϊστορία». Τώρα, οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι και η ηγεσία στο Παρίσι υποστηρίζουν πως το εν λόγω συμβόλαιο ωφελεί όλες τις πλευρές διότι, όπως επισημαίνουν, δεν δίνει μόνο σημαντικές ανάσες στη γαλλική βιομηχανία και αγορά εργασίας, αλλά – προσέξτε! – συμβάλλει καθοριστικά και στην ασφάλεια και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή!!!

Όπου ως «ασφάλεια και σταθερότητα» εννοούν πλέον την αντιμετώπιση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους και την ανάγκη εξοπλισμού οποιουδήποτε τάσσεται έστω και θεωρητικά κατά των τζιχαντιστών. Με άλλα λόγια, τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή.

Γαλλικά παπαγαλάκια

Για να τα λέμε βέβαια όλα, στην προκειμένη περίπτωση, δεν μετατράπηκαν όλα τα συστημικά ΜΜΕ της Γαλλίας σε προπαγανδιστές του Μεγάρου των Ηλυσίων. Πολλοί, ανάμεσά τους και η «Λε Μοντ», δείχνουν τουλάχιστον απορημένοι με τις τυμπανοκρουσίες γύρω από την πώληση. Και αυτό διότι ο τρόπος με τον οποίο έκλεισε η συμφωνία αγγίζει τα όρια της κοροϊδίας. Όπως επισημαίνουν οι κριτικές φωνές στον εγχώριο Τύπο, το συγκεκριμένο συμβόλαιο αποτελεί μια «πολιτική συμφωνία» που ουδεμία σχέση έχει με τη δημιουργία θέσεων εργασίας στη Γαλλία… και δεν ενισχύει καν την Dassault.

Όπλα και χρεοκοπία

Πρώτον, η συμφωνία έκλεισε σε χρόνο – ρεκόρ (μόλις τρεις μήνες), γεγονός που μαρτυράει την έλλειψη κάθε είδους «παζαριού», ακριβώς επειδή το θέμα δεν ήταν οικονομικό. Εδώ, επικεντρώνονται στη διαφορά με τις διαπραγματεύσεις για την πώληση 126 αερομαχητικών Rafale στην Ινδία, που διαρκεί τρία χρόνια (!) και η οποία πράγματι – λόγω μεγέθους – ενδεχομένως να οδηγούσε και στην ανάγκη νέων προσλήψεων.

Δεύτερον, για την «επιλογή» του συγκεκριμένου μαχητικού αεροσκάφους από το Κάιρο δεν υπήρξε διαγωνισμός, αλλά έγινε με απευθείας ανάθεση. Το Rafale επιλέχθηκε μονομιάς από τον στρατηγό Σίσι χωρίς να ζητηθεί έγκριση από το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο (εντάξει, το φανταζόμασταν αυτό, απλώς το παραθέτουμε για όσους αργότερα μπορεί να επικαλεστούν την υποχρέωση των Αιγύπτιων πολιτών να τηρήσουν τις διεθνείς συμβάσεις) και επιπλέον οι Γάλλοι εξαγωγείς δεν κλήθηκαν να ανταγωνιστούν οποιαδήποτε άλλη προσφορά… γεγονός που επίσης ενισχύει την «πολιτική» διάσταση της πώλησης. Να επισημάνουμε δε σε αυτό το σημείο ότι ο βασικός λόγος που το Rafale «κόπηκε» από διαγωνισμούς σε διάφορες χώρες, όπως η Ελβετία και η Βραζιλία, ήταν ακριβώς η αδυναμία του να ανταγωνιστεί άλλες, πιο οικονομικά συμφέρουσες προσφορές.

Τρίτον, η ίδια η βιομηχανία Dassault φαίνεται πως – σύμφωνα με ανώνυμες δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της – δεν είχε καμία κάψα να ασχοληθεί με την Αίγυπτο και είχε ρίξει όλο της το βάρος στην αγορά του ΗΑΕ, της Ινδίας και του Κατάρ. Όπως υποστηρίζουν οι συγκεκριμένες «διαρροές», η Αίγυπτος μπήκε στον χάρτη έπειτα από τηλεφωνική παρέμβαση της γαλλικής πολιτικής ηγεσίας.

Τέταρτον, ο τρόπος με τον οποίο θα ξεπληρώσει ο αιγυπτιακός λαός αυτήν την «επιλογή» του Καΐρου είναι το καλύτερο όλων: Το Παρίσι, βεβαίως, «κατανοεί» τη δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αιγυπτιακή οικονομία. Γι’ αυτό και ζητάει να της καταβάλουν μόλις το 10% με 15% του ποσού… Το υπόλοιπο θα καταβληθεί μέσω δανείου, το οποίο το Κάιρο υποχρεούται να λάβει από γαλλικές τράπεζες (και κάπως έτσι δημιουργούνται τα μη βιώσιμα χρέη, τα οποία, όταν και αν ξυπνήσει η χώρα, οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίζουν να εξοφλούν μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός τους)!

Πέμπτον, η υπόθεση που θέλει το συγκεκριμένο συμβόλαιο να αποτελεί «μεγάλη ανάσα» για τη γαλλική βιομηχανία είναι κάτι παραπάνω από ανυπόστατη. Όπως επισημαίνει η ίδια η Dassault, μεγάλο μέρος των αερομαχητικών που θα παραδοθούν στην Αίγυπτο μέσα στα επόμενα ένα με δύο χρόνια, θα κατασκευάζονταν ούτως ή άλλως (ήταν προγραμματισμένα, κοστολογημένα και μέρος του τρέχοντος προϋπολογισμού της βιομηχανίας) για να παραδοθούν στον μοναδικό – έως τώρα – πελάτη τους, τον γαλλικό στρατό. Οπότε, ούτε νέες προσλήψεις θα γίνουν, ούτε αύξηση των παραγγελιών θα έχουμε. Με άλλα λόγια, αυτό που καίει την Dassault, δηλαδή να βρει αγοραστές μετά τα μέσα του 2016 – οπότε και λήγει η υποχρέωση που έχει αναλάβει έναντι αυτής το γαλλικό Δημόσιο να αγοράζει τα μαχητικά της –, συνεχίζει να υφίσταται ως πρόβλημα.

Βέβαια… τίποτα από όλα αυτά δεν φαίνεται να συγκινεί την ηγεσία της χώρας, που συνεχίζει να κάνει απτόητη τα παραδοσιακά οικονομικο-διπλωματικά νταραβέρια μιας γεωστρατηγικής «δύναμης» (και αυτό δεν αφορά μόνο τη Δύση) που σέβεται τον εαυτό της. Γιατί φυσικά δεν πρόκειται ούτε για την πρώτη ούτε για την τελευταία φορά που οι Γάλλοι (όπως και οι υπόλοιπες ισχυρές δυνάμεις στον πλανήτη) άλλα λένε ότι πρεσβεύουν και άλλα κάνουν, και μετά ζητάνε και τα ρέστα. Τα παλαιότερα χρυσά συμβόλαια της Dassault με την Κολομβία, το Ισραήλ, το Τσαντ, τη Συρία ή τη Λιβύη του Καντάφι υπενθυμίζουν ότι η πρόσφατη εξέλιξη δεν είναι παρά business as usual.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s