Έξοδο από την ύφεση σύντομα, διακρίνει το ΚΕΠΕ – arouraios

Έξοδο από την ύφεση σύντομα, διακρίνει το ΚΕΠΕ

pic-0-norm.jpg

Ενισχύεται η προοπτική της οριστικής εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα τετραμηνιαίας έκδοσης με τίτλο «Οικονομικές Εξελίξεις» του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Όπως επισημαίνει το ΚΕΠΕ στην ειδική αυτή έκδοση, οι ευνοϊκές ενδείξεις που παρέχονται τόσο από τα τριμηνιαία στοιχεία, όσο και από τους επιλεγμένους μηνιαίους δείκτες που αναλύθηκαν, επιβεβαιώνονται και από σειρά δεικτών που ενσωματώνουν προσδοκίες, αλλά και από τις προβλέψεις που προκύπτουν από το υπόδειγμα πιθανοτήτων ύφεσης και το υπόδειγμα βραχυπρόθεσμων προβλέψεων του ΚΕΠΕ.

Οι προβλέψεις για τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2015 οδηγούν το ΚΕΠΕ στην εκτίμηση ενός σημαντικού ρυθμού ανάπτυξης για το πρώτο εξάμηνο του έτους, της τάξεως του 2,2%.

Αναφορικά με τις προοπτικές για την ιδιωτική κατανάλωση, ειδικότερα, η συνέχιση και τυχόν ενίσχυση της καταγεγραμμένης θετικής πορείας στο εν λόγω μέγεθος θα εξαρτηθεί κυρίως από την εξασφάλιση και διατήρηση συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας ως προς το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον, αλλά και από τη δυνητική ελάφρυνση των νοικοκυριών ως προς το σύνολο των οικονομικών επιβαρύνσεων που αντιμετωπίζουν και αφορούν στα εισοδήματα ή/και τον πλούτο τους.

Όσον αφορά την πορεία των επενδύσεων και των εξαγωγών σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, το ΚΕΠΕ επισημαίνει ότι οι εξελίξεις στους δύο αυτούς τομείς αναμένονται να είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετες. Η δυναμική ανάκαμψη των επενδύσεων αποτελεί συνθήκη για την περαιτέρω ουσιαστική βελτίωση των εξαγωγών, με τον συνδυασμό οικονομικής σταθερότητας και αποκατάστασης της χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας να αποτελεί τον κρίσιμο καταλύτη για τις μελλοντικές εξελίξεις.

– See more at: http://arouraios.gr/2015/02/exodo-apo-thn-ufesh-suntoma-diakrinei-to-kepe/#sthash.duScrsJt.dpuf

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s