Au secours! Αλεξίου του πορθητού: «Βαρουφιάς» | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

στις

Au secours! Αλεξίου του πορθητού: «Βαρουφιάς»

Εκκλησία, στρατιωτικές δαπάνες, εφοπλιστές στο απυρόβλητο

‘l'église orthodoxe possédant un patrimoine de 3 milliard d'€’ (kwack.hautetfort.com)

του Αναγνώστη Λασκαράτου

Oμιλεί ο Βαρουφάκης στο Charlie Hebdo:

Ερώτηση: Εάν θέλουμε να διευκολύνουμε την επιστροφή στην δημοσιονομική εξισορρόπησης του ελληνικού προϋπολογισμού δεν θα πρέπει να πληρώσουν φόρους η Ορθόδοξη εκκλησία και οι εφοπλιστές και να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες;

Απάντηση: Οι αμυντικές δαπάνες έχουν ήδη μειωθεί με ουσιαστικό τρόπο. Αλλά αν η Ευρώπη αντιμετώπιζε τα σύνορα της Ελλάδας όπως τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης (που είναι) το λοιπόν θα μπορούσαμε να τις μειώσουμε ακόμα περισσότερο. Αντίθετα είναι σωστό ότι η ορθόδοξη εκκλησία θα μπορούσε να συνεισφέρει. Το πρόβλημα είναι ότι η μεγάλη περιουσία που διαθέτει δεν της προσφέρει ένα υψηλό εισόδημα για να μπορέσει να φορολογηθεί. Οι εφοπλιστές θα πρέπει να καταβάλουν το μερίδιο τους. Όμως η εφαρμογή μιας τέτοιας φορολογίας είναι δύσκολη: οι εφοπλιστές κινούνται πολύ και είναι πολύ πιθανό να μεταφέρουν τα εισοδήματα τους, να εγκαταλείψουν τη χώρα εάν φορολογηθούν.

Τρία σχόλια:

Α.«Οι αμυντικές δαπάνες έχουν ήδη μειωθεί με ουσιαστικό τρόπο». Απόλυτη ταύτιση με την πολιτική του ΝΔΠΑΣΟΚ. Η επανάληψη της φάρσας του ΠΑΣΟΚ που ως αντιπολίτευση ψήφιζε πάντα τις στρατιωτικές δαπάνες (και μόνον αυτές). Ας δώσουν λοιπόν συγχαρητήρια στον κ.Σαμαρά.

Β.«…είναι σωστό ότι η ορθόδοξη εκκλησία θα μπορούσε να συνεισφέρει. Το πρόβλημα είναι ότι η μεγάλη περιουσία που διαθέτει δεν της προσφέρει ένα υψηλό εισόδημα για να μπορέσει να φορολογηθεί». Από πότε φορολογούνται μονο τα ακίνητα που αποδίδουν έσοδα; Ούτε επί ΝΔΠΑΣΟΚ ούτε στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοινωθεί κάτι τέτοιο. Όσο για το εισόδημα της Εκκλησίας, ποιός έψαξε τα παγκάρια των Δαναϊδων και το απεριόριστο μαύρο χρήμα από την εμπορία των μυστηρίων, των ιερών σκελετών και των εικόνων που κλαίνε; Ποιός, που και πότε κατέγραψε τα μυθώδη ιερά έσοδα συνολικά και όχι χωριστά για κάθε ενορία, μητρόπολη, μονή ή επιχείρηση θαυμάτων;

Γ. «Οι εφοπλιστές θα πρέπει να καταβάλουν το μερίδιο τους. Όμως η εφαρμογή μιας τέτοιας φορολογίας είναι δύσκολη: οι εφοπλιστές κινούνται πολύ και είναι πολύ πιθανό να μεταφέρουν τα εισοδήματα τους, να εγκαταλείψουν τη χώρα..».

Δηλαδή ο αρχηγός κορόιδευε;

(17.1.2013): «Τον «τάπωσε» τον Β. Βενιζέλο, ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή. Ο υπό παραπομπή πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να προσάψει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «κρυφές συναντήσεις» με το ελληνικό εφοπλιστικό λόμπι.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε ευθέως ότι καθόλου κρυφή, αλλά απόλυτα επίσημη, με ανακοίνωσή της εκ των προτέρων και με δημοσιοποίηση των όσων συζητήθηκαν, ήταν η συνάντηση με τους εφοπλιστές. Μάλιστα, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα και αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των επαφών, τονίζοντας ότι τους διεμήνυσε πως επιτέλους πρέπει και οι εφοπλιστές να σηκώσουν τα βάρη της χώρας που τους αναλογούν. Ιδιαίτερα τώρα, που ο ελληνικός λαός στενάζει, πρέπει και οι εφοπλιστές να φορολογηθούν ανάλογα με τα -τεράστια- κέρδη τους. Ο κ. Τσίπρας τους έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι μια κυβέρνησή του θα βάλει τέλος στις ημέρες της φορολογικής τους ασυλίας και ότι οι δεκάδες φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν -υπό τη χυδαία απειλή ότι θα αποσύρουν τα καράβια τους από την ελληνική σημαία- θα αποτελέσουν παρελθόν. Η ξεκάθαρη τοποθέτηση Τσίπρα από το βήμα της Βουλής, την ώρα που παρακολουθεί όλος ο ελληνικός λαός, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την προκλητική στάση της τρικομματικής κυβέρνησης, που μόλις πριν από λίγα 24ωρα απέσυρε το φόρο πολυτελείας για τα σκάφη από το φορολογικό νομοσχέδιο..».

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s