Επιστολή FORBES: Κύριε πρωθυπουργέ και κύριε υπουργέ οικονομικών η κατάστασή σας είναι απελπιστική – ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Το Ποντίκι Web


Με μια διαδικτυακή επιστολή που την απευθύνει προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, το περιοδικό Forbes επικρίνει την κυβερνητική πολιτική.

O συντάκτης Steve Forbes καλεί τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να πατάξουν την φοροδιαφυγή, ώστε η χώρα να περάσει σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ φαίνεται ιδιαίτερα προκλητικός κάνοντας λόγο για εκβιασμό των πιστωτών της Ελλάδας και καλεί τόσο τον Α.Τσίπρα όσο και το Γ.Βαρουφάκη να κάνουν βήματα προς την οικονομική ανάπτυξη με «την ανεκτίμητη πολιτική ευκαιρία που σας δίνει η τρόϊκα».

Στην τρισέλιδη επιστολή με τον τίτλο «Η Ελλάδα μπορεί να διδάξει ένα αναγκαίο μάθημα στον κόσμο», αναφέρεται:
«Κύριε πρωθυπουργέ Τσίπρα και κύριε υπουργέ Οικονομικών Βαρουφάκη,
Μπορεί να έχετε κερδίσει μια τετράμηνη αναστολή από τους πιστωτές σας, αλλά η κατάστασή σας είναι απελπιστική και αυτό το γνωρίζει ο καθένας και πιο συγκεκριμένα ο ταμίας της Ευρώπης, η Γερμανία.
Το μάθατε οδυνηρά πως η ικανότητά σας να εκβιάσετε τους πιστωτές σας είναι ελάχιστη. Οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες και άλλοι, είχαν αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν για το χειρότερο σενάριο: την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Οι δικοί σας πολίτες δεν σας έχουν καμία εμπιστοσύνη, όπως αποδεικνύεται από τις μαζικές αναλήψεις μετρητών από τις ελληνικές τράπεζες και την έξοδο κεφαλαίων από την Ελλάδα προς δήθεν ασφαλέστερα καταφύγια.

Όντως, έχει δίκιο στην ένσταση για την αύξηση του, ήδη, τρομοκρατικού ΦΠΑ 23%. Και έχετε δίκιο ότι το παρόν πρόγραμμα δεν λειτουργεί. Αλλά οι ιδέες σας για υψηλότερους φόρους στους «πλούσιους», περισσότερους κυβερνητικούς γραφειοκράτες, πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων και αύξηση των κατώτατων μισθών, είναι χειρότερα.

Εάν θέλετε πραγματικά να σώσετε τη χώρα σας και τους ανθρώπους της από αυτή τη φοβερή οικονομική καταστροφή, υπάρχουν βασικά βήματα που θα έπρεπε να πάρετε, έτσι ώστε να προωθηθεί άμεσα η οικονομική ανάπτυξη, με την ανεκτίμητη πολιτική ευκαιρία που σας δίνει η Τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και η ΕΕ, δηλαδή η Γερμανία).

Μετά από όλα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην επεκταθεί η οικονομία της Ελλάδας. Κοιτάξτε τη γειτονική Βουλγαρία, την Αλβανία και, ναι, τη Μακεδονία (σ.σ.: FYROM). Έχουν προβλήματα εν αφθονία, αλλά οι επιδόσεις τους δεν έχουν καμία σχέση με τις δικές σας. Οι οικονομίες τους έχουν επεκταθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ η δική σας έχει βιώσει μια τρομερή συρρίκνωση. Πρέπει η Ελλάδα να είναι διαρκώς ο πάτος των σκουπιδιών της ΕΕ όταν πρόκειται για την οικονομική ανάπτυξη; Όχι.».

Στη συνέχεια, ο Forbes στην επιστολή του αναφέρεται σε συγκεκριμένους οικονομικούς τομείς τους οποίους η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς όπως είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, οι ιδιωτικοποιήσεις, η αλλαγή των εργατικών νόμων, η διευκόλυνση επενδυτών: «Φόροι και φοροδιαφυγή: Να υπάρξει ένας φόρος της τάξης του 10% για τα προσωπικά εισοδήματα και το συντελεστή εταιρικών φόρων, αλλά και για το φόρο μισθωτών υπηρεσιών. Η φοροδιαφυγή είναι ενδημική στην Ελλάδα και υπάρχει ένα ειδεχθές φορολογικό σύστημα. Κάντε αυτό που έκανε ο Πούτιν για να εκτιναχθούν τα έσοδα.
Ιδιωτικοποιήσεις: Είναι ένας άμεσος τρόπος για να έρθουν χρήματα και να μειωθεί το βάρος του χρέους. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Ελλάδας ήταν πάρα πολύ διστακτικές και επιπλέον δεν έκαναν μια σχετική απογραφή για το τι ακριβώς κατέχει το κράτος και πόσοι άνθρωποι δουλεύουν σε αυτό. Το 2011 ήμουν στην Αθήνα για μια ημερίδα με θέμα το μέλλον της Ελλάδας. Είχαν έρθει και Πολωνοί επιτετραμμένοι που είχαν προχωρήσει σε αρκετές ιδιωτικοποιήσεις και έλεγαν πως ο Γιώργος Παπανδρέου ούτε καν τους συνάντησε για να μάθει πώς το έκαναν.

Μην διώχνετε τους επενδυτές, Έλληνες και ξένους: Μην τους κάνετε να νιώθουν παρείσακτοι. Αντίθετα, η κυβέρνηση πρέπει να τους υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες και δίχως καχυποψία.

Κάντε απλούστερη τη διαδικασία έναρξης μιας επιχείρησης: Πάρτε παράδειγμα το πώς το κάνει η Ν. Ζηλανδία. Η Ελλάδα έχει κάνει βήματα σε αυτόν τον τομέα, αλλά ακόμη χρειάζεται χρόνος για να στήσεις μια επιχείρηση, καθώς παρεμβαίνουν γραφειοκράτες που ζητούν λάδωμα.

Αλλάξτε τους εργατικούς νόμους που σκοτώνουν τη δημιουργία νέων θέσεων: Η επιτήρηση στο χώρο της εργασίας από την μεριά του κράτους οδηγεί τους επιχειρηματίες σε απολύσεις, ενώ τους κάνει διστακτικούς στο να προσλάβουν άλλους. Μπορεί τα σωματεία να φωνάξουν, αλλά αν καταρρεύσει η οικονομία, αύξηση της ανεργίας θα είναι ραγδαία».

Ο συντάκτης αναφέρεται και στο σενάριο του  Grexit:
«Ούτε να σκεφτείτε να εγκαταλείψετε το ευρώ: Δεν θα έχει καμία αξία η δραχμή ως νόμισμα. Μια τέτοια κίνηση θα καταστρέψει το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία θα διαλυθεί καθιστώντας απίθανη την πιθανότητα μιας επιστροφής στον Παράδεισο. Επίσης, μην σκεφτείτε να κάνετε αυτό που έκαναν οι Κύπριοι με τις καταθέσεις, όσο για τους ελέγχους κεφαλαίων, αν κάνετε τα προαναφερθέντα, τότε το κεφάλαιο θα επιστρέψει και θα βοηθήσει την οικονομία να αναπνεύσει».

«Η επιτυχία θα είναι η καλύτερη εκδίκησή σας»
Καταλήγει τη δεικτική επιστολή του ο συντάκτης του Forbes

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s