ΚΑΦΕΝΕΙΟ: Ισπανία: Στη δικαιοσύνη για διαφθορά 40 άτομα του κυβερνώντος κόμματος

Ισπανία: Στη δικαιοσύνη για διαφθορά 40 άτομα του κυβερνώντος κόμματος

Ένας Ισπανός δικαστής έδωσε εντολή να δικαστούν 40 πρόσωπα που κατηγορούνται ότι ενέχονται σε ένα κύκλωμα διαφθοράς στην καρδιά του κυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), ενώ στη δίκη αυτή θα αντιμετωπίσει κατηγορίες…


και το ίδιο το κυβερνών κόμμα. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι τρεις πρώην ταμίες του PP.
Η ανακοίνωση αυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου προστίθεται σε μια σειρά εξελίξεων που προκαλούν αμηχανία στον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, και δημοσιοποιείται ενώ απομένουν πλέον λίγοι μήνες ως τις εθνικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στα τέλη του χρόνου και ενόψει των οποίων η διαφθορά είναι ένα από τα βασικά ζητήματα στον προεκλογικό διάλογο.

Η δίκη δεν αναμένεται να αρχίσει νωρίτερα από το 2016 κι αναμένεται να διαρκέσει έως και έξι μήνες, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο ισπανικό δικαστικό σύστημα.
Όμως το σκάνδαλο αυτό έχει πλήξει την αξιοπιστία του Ραχόι, σε μια συγκυρία κατά την οποία ο ένας στους τέσσερις Ισπανούς είναι άνεργος, και είναι ένας από τους κύριους λόγους στους οποίους αποδίδεται η υποχώρηση της δημοφιλίας του PP.

Τα πρόσωπα που κατηγορούνται στο πλαίσιο της υπόθεσης που αποκαλείται «δίκτυο Γκιρτέλ» φέρονται να δωροδοκήθηκαν με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων δεχόμενα ακριβά δώρα ή δωρεάν διαμονές σε πολυτελή ξενοδοχεία, προκειμένου να αναθέσουν κρατικές συμβάσεις στον φερόμενο ως εγκέφαλο του κυκλώματος, τον Φρανθίσκο Κορέα.

Τρεις πρώην ταμίες του Λαϊκού Κόμματος, ο Λουίς Μπάρθενας, ο Άλβαρο Λαπουέρτα και ο Άνχελ Σαντσίς, θα περάσουν από δίκη, όπως και η πρώην υπουργός Υγείας Άνα Μάτο, η οποία παραιτήθηκε πέρυσι αφού ένας δικαστής αποκάλυψε ότι απέκτησε χρήματα εν αγνοία της από ένα κύκλωμα δωροδοκιών στο οποίο εμπλεκόταν ο πρώην σύζυγός της, άλλοτε δήμαρχος εκλεγμένος με το PP.

Ο Μπάρθενας, ο οποίος πρόσφατα αποφυλακίστηκε προσωρινά μετά τον εγκλεισμό του διαρκούσης της έρευνας για μια άλλη υπόθεση διαφθοράς, κλήθηκε από τη δικαιοσύνη να καταβάλει χρηματική εγγύηση σχεδόν 89 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο το PP κλήθηκε να καταθέσει ως εγγύηση 245.492 ευρώ.
Ανάμεσα στις κατηγορίες είναι η δωροληψία, η αθέμιτη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλαγμάτων και η κατάχρηση δημοσίου χρήματος.
Το PP, το οποίο επίσης φέρεται ότι επωφελήθηκε χωρίς αυτό να είναι εν γνώσει της ηγεσίας του από τις δωροδοκίες, θα κληθεί επίσης να στείλει έναν εκπρόσωπο στο εδώλιο των κατηγορουμένων.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s