Κ. Ήσυχος: Θα ζητήσουμε πρόσβαση στα Ρωσικά αρχεία για τη Γερμανική κατοχή στην Ελλάδα | Το Κουτί της Πανδώρας

στις

Πρόσβαση στα ρωσικά αρχεία για τυχόν στοιχεία για την γερμανική κατοχή στην Ελλάδα προτίθεται να ζητήσει η Αθήνα σύμφωνα με τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος.
Ο Έλληνας υπουργός βρίσκεται στη Μόσχα στο πλαίσιο επίσκεψης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta, είπε «σκοπεύω να ρωτήσω τους Ρώσους συναδέλφους μου για την ύπαρξη στα αρχεία της Ρωσίας εγγράφων που σχετίζονται με την περίοδο της Κατοχής της Ελλάδας από τη φασιστική Γερμανία. Όπως είναι γνωστό, η Ρωσία, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, ως νικητές απέκτησαν πρώτες πρόσβαση σε γερμανικά έγγραφα δίκην τροπαίου.

Γι’ αυτό, υπάρχει πιθανότητα ότι θα βρεθούν σε ρωσικά αρχεία σχετικά έγγραφα. Τώρα η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεντρώσει παρόμοια στοιχεία σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να ενισχύσει με έγγραφες αποδείξεις τις απαιτήσεις της για την ανάγκη να καταβληθούν από τη Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο στην Ελλάδα»
Παράλληλα σε συνέντευξή στο πρακτορείο Σπούτνικ αναφέρθηκε και στην επιδίωξη της κυβέρνησης να συνεργαστεί και με τις BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική) , στέλνοντας με αυτό τον τρόπο μήνυμα με αποδέκτες σε ΕΕ και ΗΠΑ…
Πιο συγκεκριμένα δήλωσε πως: «Η κυβέρνησή μας προσπαθεί σήμερα να διευρύνει την πολύπλευρη διεθνή συνεργασία, όχι μόνο στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και πέραν αυτής.

Γι’ αυτό, θεωρούμε σημαντικούς εταίρους όχι μόνο τη Γερμανία, αλλά και τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Επίσης θέλω να επισημάνω ότι μέρος της στρατηγικής μας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μας με τις χώρες των BRICS»
Στο θέμα των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας ο Έλληνας αξιωματούχος είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι  «κατά της στρατιωτικοποίησης της κρίσης στην Ουκρανία, κατά της επιδείνωσης των σχέσεων, τόσο των πολιτικών, όσο και των οικονομικών, μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας».

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s