Εξοντωτικά πρόστιμα, «κόψιμο» από ευρωπαϊκές διοργανώσεις και κατάργηση συνδέσμων προβλέπει το ν/σ Κοντονή | Το Κουτί της Πανδώρας

Στη δημοσιότητα δόθηκε το σχέδιο νόμου του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή που τιτλοφορείται «Επέιγοντα μέντρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις». Προβλέπει σημαντική ενίσχυση των αρμοσιοτήτων της Πολιτείας η οποία πλέον θα έχει τη δυνατότητα να διακόπτει πρωταθλήματα και να σταματά τη συμμετοχή ομάδων στην Ευρώπη.

«Ελπίζω οι πάντες να αντιλαμβάνονται την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για την πάταξη των παθογενειών στον ελληνικό αθλητισμό. Επιζητούμε τη συνεργασία όλων των θεσμοθετημένων φορέων και είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε στον κοινό μας στόχο», είπε ο υφυπουργός.

Πρόστιμα έως 25 εκατομμμύρια ευρώ

Σύμφωνα με το δημοσιευμένο σχέδιο νόμου, ο αρμόδιος Υπουργός θα έχει την δυνατότητα να επιβάλλει πρόστιμα και σε σοβαρές περιπτώσεις να ανακαλεί την αναγνώριση σωματείων, αθλητών, εταιρειών. Παράλληλα, θα έχει τη δυνατότητα να απαγορεύει τη διεξαγωγή αγωνιστικών, την παρουσία οπαδών, ή να διακόπτει οριστικά πρωταθλήματα και να απαγορεύει την συμμετοχή των ομάδων και σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.  Τα πρόστιμα του Υπουργού θα μπορούν να φτάνουν μέχρι τα 25 εκατομμύρια. Όπως είχε προαναγγελθεί, θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει σε ΜΜΕ πρόστιμα για «παρότρυνση, υποκίνηση, ή ενθάρρυνση» σε επεισόδια. Τα ποσά από τα πρόστιμα αυτά, θα διατίθενται για προώθηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και της αθλητικής παιδείας.

Επίσης, από την επόμενη σεζόν δε θα επιτρέπεται η συμμετοχή σε πρωταθλήματα ή Κύπελλα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ αν δεν υπάρχει βεβαίωση από τη  Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και για τη λειτουργία των καμερών και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Τα δεδομένα που θα λαμβάνονται και κυρίως τα στοιχεία από τις κάμερες, θα αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία που λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη όταν υπάρχουν αξιόποινες πράξεις.

Δε θα διατίθενται εισιτήρια σε οργανωμένους

Όσον αφορά στους οπαδούς, το άρθρο 3 προβλέπει ότι απαγορεύεται η διάθεση εισιτηρίων σε όσες λέσχες δε βρίσκονται υπό νόμιμη λειτουργία, καθώς και σε οποιονδήποτε σύνδεσμο οπαδών. Αν φανεί ότι παραβιάζεται το παραπάνω άρθρο, τότε προβλέπεται ποινή φυλάκισης και πρόστιμο για τα άτομα της διοίκησης, χωρίς αναστολή. Αν η λέσχη φιλάθλων δεν είναι νόμιμη, απαγορεύεται να εκμισθώσει και δικό της χώρο.

Το ιδιώνυμο συνεχίζει να ισχύει αν ο δράστης των επεισοδίων διαθέτει όπλο ικανό να προκαλέσει κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα και αν προκύπτει για το πρόσωπό του αντικοινωνικότητα και σταθερή ροπή σε σε διάπραξη νέων εγκλημάτων. Επίσης, η ποινή μπορεί να ξεπεράσει το ανώτατο όριο που προβλέπεται σε περιπτώσεις ρατσιστικής συμπεριφοράς. Οι ποινές δεν μετατρέπονται, ενώ σε περίπτωση αναστολής, προβλέπεται κατ’ οίκον περιορισμός.

Για τη Δικαιοσύνη, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι όλα τα πειθαρχικά και δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου έχουν πέντε μήνες για να ανασυγκροτηθούν, προκειμένου να αποτελούνται μόνο από τακτικούς δικαστές. Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα ορίσει εισαγγελέα πρωτοδικών ως υπεύθυνο δίωξης ποδοσφαιρικών αδικημάτων. Η ΕΠΟ συμφώνησε για την ανασυγκρότηση και για τον λόγο αυτό συμπεριλήφθηκε στο παρόν νομοσχέδιο.

Η ΕΠΟ υποχρεούται να διαβιβάζει στον Υπουργό και την ΕΕΑ εκθέσεις που σχετίζονται με χειραγωγημένους αγώνες. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ή ο Υπουργός, έτσι, θα μπορούν να «κόβουν» συγκεκριμένες ομάδες από τη συμμετοχή τους στο κουπόνι του στοιχήματος και να μεταθέσει τον αγώνα τους.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s