Το ΧΩΝΙ – «Ανασταίνονται» ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ οι ιχθυοκαλλιέργειες στην Ελλάδα!

 

«Ανασταίνονται» ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ οι ιχθυοκαλλιέργειες στην Ελλάδα!
Μετά τη Σελόντα, και ο Νηρέας, η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, οδεύει στα μονοπάτια της ολικής αναδιάρθρωσης με στόχο την χρηματοοικονομική και λειτουργική αναδιάρθρωσή του.

Σύμφωνα με το capital.gr, έπειτα από πολύμηνες συζητήσεις, η διοίκηση της εισηγμένης γνωστοποίησε πως κατέληξε σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, η οποία περιλαμβάνει κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων και αναχρηματοδότηση μέσω έκδοσης ομολογιακών δανείων (κοινών και μετατρέψιμων), όπως είχε έγκαιρα γράψει το Capital.gr.

Το μοντέλο που υιοθετήθηκε και για τη Σελόντα, προβλέπει για τον Νηρέα τρία βασικά στάδια, η ολοκλήρωση των οποίων θα σηματοδοτήσει την αλλαγή του μετοχικού ελέγχου, με τις πιστώτριες τράπεζες να καθίστανται βασικοί μέτοχοι:

* Την κεφαλαιοποίηση δανειακών απαιτήσεων έως 58,6 εκατ. ευρώ με έκδοση νέων μετοχών της Νηρεύς και τιμή έκδοσης 0,30 ευρώ ανά μετοχή, υπέρ των πιστωτριών τραπεζών. Με την κίνηση αυτή, στις τράπεζες θα περάσει περίπου το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

* Την έκδοση κοινών εξασφαλισμένων ομολογιακών δανείων, ύψους έως 94,5 εκατ. ευρώ ευρώ με επιτόκιο Eurobor +4,25%.

* Την έκδοση μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ) συνολικού ύψους 24,4 εκατ. ευρώ, δεκαετούς διάρκειας, με επιτόκιο 1% και τιμή μετατροπής 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

Παράλληλα, προβλέπεται η συγχώνευση με απορρόφηση από την Νηρεύς, της θυγατρικής της Sea Farm Ionian. Με βαση τα τελευταία δημοσιευμενα στοιχεία, η Sea Farm Ionian πρασγματοποίησε πωλήσεις 17,7 εκατ.ευρά και ζημιές μετά από φόρους 500 χιλ.ευρώ το 2013, ενώ στο εννεάμηνο του 2014 οι ζημιές έφθασαν τις 951 χιλ.ευρώ. Σηµειώνεται ότι η Νηρεύς κατέχει άμεσα το 26,45% της SeaFarm Ionian και την ενοποιεί ολικώς στα οικονομικά της αποτελέσματα καθώς έχει τον έλεγχο µέσω της δυνατότητας να ορίζει την πλειοψηφία των µελών του Δ.Σ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία επετεύχθη αφού επιλύθηκε και το θέμα του CRO (chief restructuring officer) για τον οποίο υπήρχε διάσταση απόψεων μετάξύ της διοίκησης και των τραπεζών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στον Νηρέα ρόλο δεν θα έχει, όπως είχε αρχικά αναφερθεί ο κ. Θανάσης Σκορδάς, πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος παραμένει στο δ.σ. της Σελόντα.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης για την εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών θα χρειαστεί να περάσει από έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία αναμένεται να συγκληθεί άμεσα, ενώ απαιτούνται, μεταξύ άλλων, οι εγκρίσεις και των ομολογιούχων δανειστών του υφιστάμενου ΜΟΔ.

Στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2014, το σύνολο των υποχρεώσεων της Νηρεύς διαμορφώθηκε στα 318 εκατ.ευρώ, από τα οποία ο τραπεζικός δανεισμός ανερχόταν σε 228 εκατ. ευρώ. Στη λογιστική κατάσταση αναφέρεται πως είχε ολοκληρωθεί η επιµέτρηση της βιοµάζας από εξειδικευµένο οίκο του εξωτερικού και σύµφωνα µε τα αρχικά αποτελέσµατα επιβεβαιώθηκε ο πληθυσµός της βιοµάζας σε ποσοστό 99,6 %.

Στο πλαίσιο της κεφαλαιοποίησης υποχρεώσεων, το ποσοστό συμμετοχής του Αριστείδη Μπελλέ (21% σήμερα) και των άλλων βασικών μετόχων θα υποχωρήσει αισθητά υπέρ των τραπεζών, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τη συμμετοχή της Linnaeus Capital (Κahka Βendukidze) που ελέγχει το 23%.

Η Νηρεύς συνεχίζει να αποτελεί τον leader των εγχώριων ιχθυοκαλλιεργειών, με τζίρο περί τα 200 εκατ. ευρώ, εξαγωγές άνω του 80% των συνολικών πωλήσεων και 1.200 εργαζομένους. Στον απόηχο της συμφωνίας, η μετοχή της εταιρείας ολοκλήρωσε χθες τις συναλλαγές στο Χ.Α. με κέρδη 17,57%.

Του Νηρέα είχε προηγηθεί η συμφωνία για τη Σελόντα, όπου πλέον στις τράπεζες θα περάσει περίπου το 82% του μετοχικού κεφαλαίου. Η συμφωνία περιλαμβάνει μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, κεφαλαιοποίηση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων ύψους 50,4 εκατ. ευρώ (η ΑΜΚ έχει ήδη πραγματοποιηθεί) με κατάργηση προτίμησης των παλαιών μετόχων και αναχρηματοδότηση του δανεισμού με την έκδοση τριών εμπράγματων εξασφαλισμένων ομολογιακών δανείων.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s