Mαθήματα ελβετικής φορολογικής υποκρισίας | Η Εφημερίδα των Συντακτών

στις

Ήρθε σήμερα στην Αθήνα ο Ελβετός υφυπουργός Οικονομικών Ζακ ντε Βατερβίλ για να συναντήσει τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για να του δώσει, υποτίθεται, τις πολύτιμες πληροφορίες του για το πώς θα φορολογηθούν επιτέλους τα «μαύρα»  δισεκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων πελατών των τραπεζών της χώρας του. Όπως είναι πασίγνωστο, αυτές οι, κατά κανόνα, αφορολόγητες καταθέσεις φεύγουν ανεμπόδιστα από την Ελλάδα επί δεκαετίες και παραμένουν παρκαρισμένες… πατριωτικά στα θησαυροφυλάκια του φορολογικού παραδείσου της Ελβετίας.

Και τι δήλωσε ο δήθεν καλός Ελβετός υφυπουργός; Σύμφωνα με τα επίσημα δελτία Τύπου, «ο Ελβετός υφυπουργός χαρακτήρισε τη συζήτηση πολύ εποικοδομητική, παρέπεμψε σε συμφωνία της Ελβετίας με την Ε.Ε., η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί την επόμενη διετία και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και ανταλλαγή στοιχείων και πρόσθεσε ότι στη σημερινή σύσκεψη παρείχε ορισμένα στοιχεία τεχνογνωσίας, ως προς την καταπολέμηση του επίμαχου ζητήματος, από την εμπειρία της Ελβετίας με γειτονικές της χώρες». «Τα εργαλεία υπάρχουν, θα συναντηθούμε ξανά σύντομα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Ελβετός υφυπουργός Οικονομικών».

Δεν μπορώ να ξέρω τι καταλάβατε εσείς από την… πολύτιμη σκέψη του Ελβετού. Εγώ πάντως είμαι σίγουρος ότι μας «δουλεύει». Διότι λέει με σαδιστική… σαφήνεια ότι ίσως μετά από δύο τουλάχιστον χρόνια θα υπάρξει μια συμφωνία του ελβετικού φορολογικού παραδείσου που εκπροσωπεί, με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πιθανόν αργότερα, στο πλαίσιο αυτής της υποθετικής συμφωνίας, να δώσει στην ελληνική κυβέρνηση ορισμένα επίσημα στοιχεία ταυτότητας και ποσών για τους λληνες καταθέτες στις ελβετικές τράπεζες… Δηλαδή, πιασ’ τ’ αυγό και κούρευ’ το!

Αλλά έχουμε κι άλλο «δούλεμα» σήμερα. Τα επίσημα γερμανικά ΜΜΕ (Deutsche Welle και DPA) μεταδίδουν ότι «αν φορολογηθούν οι ελβετικές καταθέσεις των Ελλήνων μπορούν να προκύψουν έσοδα έως 15 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο»! Και αυτή δυστυχώς η γοητευτική πληροφορία, βρίσκεται εσκεμμένα στη σφαίρα της φαντασίας και εξυπηρετεί το εν εξελίξει προπαγανδιστικό σχέδιο παραπλάνησης των Ευρωπαίων πολιτών. Το σχέδιο, που προφανώς εκπορεύεται από τους «θεσμούς», είναι, ότι δήθεν όλοι οι καλοί άνθρωποι των «θεσμών» και οι Ελβετοί θα βοηθήσουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να εντοπίσει τους Ελληνες πλούσιους μεγαλοφοροφυγάδες σε όλο τον κόσμο και έτσι θα βρεθούν τα λεφτά για να σωθεί η ελληνική οικονομία. Αν όμως, μάς λένε οι ίδιοι, δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να φορολογήσει αυτομάτως και με μαγικό τρόπο τις καταθέσεις των Ελλήνων όπου γης και όπου Offshore, τότε θα είναι ανίκανη και πρέπει βεβαίως να εφαρμόσει όλα τα αβίωτα Μνημόνια, να περικόψει κι άλλο μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές υπηρεσίες, να οδηγήσει στη φτώχεια κι άλλους Έλληνες, να καταστρέψει περαιτέρω την οικονομία κ.λπ, για να τους πληρώνει σταθερά το διαρκώς διογκούμενο χρέος.

Όμως τι ακριβώς ήταν αυτά τα παραπλανητικά που γράφουν σήμερα η Deutsche Welle και το DPA, για τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν να έρθουν στο ελληνικό δημόσιο Ταμείο από τη φορολόγηση των καταθέσεων των Ελλήνων μεγαλοφοροφυγάδων στην Ελβετία; Ο αυστριακός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, Φρίντριχ Σνάιντερ, είπε στα Γερμανικά ΜΜΕ ότι «οι ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία πρέπει να ανέρχονται σε τουλάχιστον 80 δισεκατομμύρια ευρώ και ότι περίπου τα δύο τρίτα εξ αυτών είναι «μαύρο» χρήμα». Υπολογίζει ο κ. καθηγητής τους Έλληνες φοροφυγάδες, με καταθέσεις στην Ελβετία, γύρω στους 10.000, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια μετέφεραν εκεί τα χρήματά τους. Θεωρεί ότι «οι συνολικές καταθέσεις διπλασιάστηκαν τα τελευταία 4 – 5 χρόνια». Δηαλ΄δη μεσ’ την κρίση. Και κατά την άποψή του μια φορολογική συμφωνία θα ήταν ο πιο γρήγορος και πιο αποδοτικός τρόπος φορολόγησης των καταθέσεων. Εξέφρασε μάλιστα την έκπληξή του για το γεγονός ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μέχρι σήμερα ελάχιστα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά και για το γεγονός ότι οι διεθνείς πιστωτές δεν ζητούν επιτακτικά από την Αθήνα να αναλάβει πρωτοβουλίες… ». Δηλαδή, ο φοβερός αυστριακός επιστήμονας ζει μάλλον σε άλλον πλανήτη και ισχυρίζεται, όπως ο καθένας στο καφενείο του, ότι αν επί των 2/3 των 80 δισ. ευρώ (=53 δισ. ευρώ) τεθεί γενικώς -χωρίς να λέει πώς, πότε, με ποια νομική βάση κι από ποιον- ένας φόρος λ.χ. κοντά στο 20%, τότε πράγματι θα εισρεύσουν στη χρεοκοπημένη Ελλάδα περίπου 10 δισ. ευρώ, ίσως και 15 δισ… Παίζει με τον πόνο μας.

Όπως είχαμε γράψει στο efsyn.gr (Ευρωπαϊκά μαθήματα φορολογικής υποκρισίας), κι ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είχε κι αυτός αναφέρει στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post εξίσου υποκριτικά ότι: «Αντί η Αθήνα να αποφεύγει και πάλι την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων με διαφιλονικούμενα ενδιάμεσα χρηματοδοτικά μοντέλα, θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του «μαύρου» χρήματος που βρίσκεται στο εξωτερικό μέσω offshore εταιρειών». Και τότε όπως και απόψε υποψιάζομαι, όλα μαζί τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια εντός και εκτός συνόρων άρχισαν να αναφωνούν «Ας ασχοληθεί επιτέλους η ελληνική κυβέρνηση με το «μαύρο» χρήμα».

Για να μην πολυλογώ: Αν οι μεγαλοσχήμονες της Ε.Ε, της Ελβετίας, των λοιπών φορολογικών παραδείσων και οι εκπρόσωποι των «θεσμών» και των διεθνών επενδυτικών οίκων, ειλικρινά θέλουν να συλλάβει η κυβέρνησή μας την τερατώδη φοροδιαφυγή της ελληνικής ελίτ που είναι στα Ταμεία των τραπεζών τους ή οπουδήποτε αλλού επενδεδυμένα στις χώρες τους, τότε γιατί δεν δίνουν τις λίστες με τα ονόματα, τα ποσά και τα τηλέφωνα των «πελατών» τους, ώστε να ψάξει από αύριο, το ΣΔΟΕ τα Πόθεν Έσχες τους και να τους κατάσχει τις βρώμικες καταθέσεις; Ως τότε οι νεοφιλεύθεροι εγκέφαλοι της ελευθερίας των κεφαλαίων και της δημιουργίας όλο και περισσότερων φορολογικών παραδείσων για τους πλούσιους, να σταματήσουν το δούλεμα. Δεν πείθουν κανένα. Ιδίως όταν ο δικός τους κ. Ντράγκι, κατ’ εντολήν Σόιμπλε, σφίγγει με άθλιους εκβιασμούς καθημερινά το λαιμό της Ελλάδας.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s