Διαβάστε γιατί οι «Financial Times» πιστεύουν ότι μπορεί ο Τσίπρας να νικήσει την Μέρκελ | Το Κουτί της Πανδώρας

στις

Η βρετανική εφημερίδα «Financial Times» αναφέρει σε άρθρο της πως ενώ τα πράγματα δείχνουν σκοτεινά για την ελληνική κυβέρνηση, ίσως να έχουν πολύ καλύτερη κατάληξη από ό, τι  θα περίμενε κανείς. Κι αυτό γιατί η Ανγκελα Μέρκελ είναι πιο αδύναμη πολιτικά από όσο δείχνει προς τα έξω.

«Όταν η ελληνική ηθική και τα γερμανικά μαθηματικά πρέπει να βρουν κοινά σημεία» τιτλοφορείται το άρθρο, το οποίο περιγράφει με πολύ γλαφυρό τρόπο την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και αναλύει διεξοδικά ποια είναι τα αδύναμα σημεία της Γερμανίας που ενδέχεται να την κάνουν να αλλάξει στάση. Ο αρθρογράφος περιγράφει τις πολιτικές προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα ως αίνιγμα, ενώ σημειώνει πως ούτε η καγκελάριος της Γερμανίας, ούτε και ο κ. Σόιμπλε μπορούν να είναι σίγουροι για αυτές. «Είναι εκβιασμός; Πόκερ; Ή πολιτική αυτοκτονία;», αναρωτιέται ο αρθρογράφος, προσθέτοντας πως η επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο μπορεί να έγινε σε καλύτερο από το αναμενόμενο κλίμα, όμως λίγη ουσιαστική πρόοδο απέφερε.

Οι «FT» γράφουν πως οι ηγέτες της Ευρωζώνης, φιλελεύθεροι ή κεϋνσιανιστές, στέκονται ενωμένοι απέναντι σε κάθε αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πάντως πως:

«Είναι αλήθεια πως η επιρροή της καγκελαρίου μπορεί να κρίνει κατά πόσο η Ελλάδα θα μείνει εντός ή θα βγει από την ευρωζώνη. Όμως, όσο δυνατό και να είναι αυτό το χαρτί, η ευαισθησία πίσω από την ιστορία της Γερμανίας το καθιστά αδύνατο να χρησιμοποιηθεί. Η κα Μέρκελ κατέχει εξουσία χωρίς προηγούμενο μεταξύ τον προκατόχων της στη μεταπολεμική Γερμανία, όμως δεν μοιάζει να απολαμβάνει αυτή της την ισχύ. Έχει επιμείνει πολλές φορές πως δεν είναι εκείνη που αποφασίζει, αλλά και οι 19 χώρες της ευρωζώνης από κοινού. Αυτό όμως αποτελεί μύθο, όπως δεν χάνει ευκαιρία να υποδείξει ο κ. Τσίπρας. Η προσπάθεια του έλληνα πρωθυπουργού είναι να καταδείξει πως μια παράδοση της ελληνικής κυβέρνησης στη Μέρκελ, θα ήταν υποταγή στη Γερμανία από μέρους ολόκληρης της Ευρώπης. Η ελληνική ρητορική είναι ηθική, ενώ η γερμανική βασισμένη στα μαθηματικά. Αυτό αφήνει μικρά σημεία σύγκλισης για να φτάσουν οι δύο χώρες σε έναν πραγματιστικό συμβιβασμό προς τον οποίο τείνει γενικά η ΕΕ. Με την πρόοδο να φαίνεται αδύνατη χωρίς την υποχώρηση μιας ή και των δύο πλευρών, έμπειροι πολιτικοί και αξιωματούχοι στη Γερμανία από το συνασπισμό της κα. Μέρκελ ολοένα και περισσότερο αποκηρύσσουν τα στυγνά οικονομικά, προτάσσοντας τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας. Η Ελλάδα, λένε, είναι καίριος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ένα ανάχωμα απέναντι σε μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Είναι πολύ σημαντική για να αφεθεί στη μοίρα της. Αυτό που φοβάται περισσότερο η καγκελάριος είναι να δοθεί η εντύπωση πως η γερμανική υπερδύναμη είναι υπεύθυνη για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη», τονίζεται στο ίδιο δημοσίευμα που βλέπει πίσω από την αλλαγή στάσης τον πρόδρομο για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, που θα ήταν αλλιώς αδύνατο να υποστηριχθεί πολιτικά στο εσωτερικό της χώρας.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s