Φωτοβολταϊκά: το net-metering, οι αγρότες και η γεωργική παραγωγή | EcoNews.gr

Φωτοβολταϊκά: το net-metering, οι αγρότες και η γεωργική παραγωγή

Τις δυνατότητες και τις προοπτικές κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της πρωτογενούς παραγωγικής δραστηριότητας με αυτοπαραγωγήφωτοβολταϊκής ενέργειας μέσω του προγράμματος ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) βολιδοσκοπεί ο αγροτικός κόσμος.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, εκπρόσωποι τουΠανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) ενημέρωσαν σχετικά με το ζήτημα δεκάδες αγρότες της Θεσσαλίας σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στα Φάρσαλα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου κ. Κώστα Σπανούλη, το ενεργειακό κόστος ανέρχεται σε 25-30% του συνολικού κόστους της γεωργικής παραγωγής.

Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε ότι «ο Σύνδεσμος έχει τη γνώση και την εμπειρία, ώστε να υπάρξουν οι συνθήκες χαμηλού κόστους κατασκευής των έργων, μέσα από την ομαδικότητα. Δηλαδή ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 20 Κιλοβάτ να κάνει απόσβεση σε επτά χρόνια κι από το όγδοο έτος έως το 25o να έχει το δικό του ρεύμα».

Υπολογίζεται ότι ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 20 Κιλοβάτ μπορεί να καλύψει ποσοστό από 70% ως 90% των συνολικών αναγκών μιας μεγάλης έκτασης από 50 ως 100 στρέμματα μειώνοντας το συνολικό κόστος παραγωγής σε ποσοστό έως και 25%. Για τις μικρότερες εκτάσεις θεωρείται ότι ένα πάνελ επαρκεί.

Το αγροτικό ρεύμα καταναλώνεται κυρίως για την ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων.

Ο ΠΣΑΦ θα προχωρήσει σε συγκεντρώσεις ενημέρωσης των αγροτών ανά την επικράτεια ώστε να καταγράψει την εκδήλωση ενδιαφέροντος των μελών του και λοιπόν αγροτών. Θα συλλέξει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για ομαδικές εγκρίσεις αδειών με στόχο τη μείωση του κόστους και αποφυγή λαθών.

—Ο ρόλος των τραπεζών

Επίσης, ξεκίνησε διαβούλευση με την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, για τη χρηματοδότηση των έργων. Όπως αναφέρει το agro24.gr έχουν ήδη εκπονηθεί οι βάσεις των αντίστοιχων τραπεζικών προϊόντων.

Προϋπόθεση για να διατεθούν τα εν λόγω προϊόντα στην αγορά είναι να αποκατασταθεί σε έναν ελάχιστο βαθμό η ρευστότητα των τραπεζών και οι δανειολήπτες αγρότες να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους.

econews