Σε νέο ιστορικό υψηλό τα επίπεδα του ατμοσφαιρικού CO2

στις

Σε νέο ιστορικό υψηλό τα επίπεδα του ατμοσφαιρικού CO2

Η συγκένρωσή του έφθασε τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο – η μεγαλύτερη αύξηση έχει σημειωθεί από το 1980 και μετά
Σε νέο ιστορικό υψηλό τα επίπεδα του ατμοσφαιρικού CO2
O ρυθμός ανόδου του CO2 δείχνει να σταθεροποιείται, αυτό όμως δεν αρκεί για να αποτραπεί η καταστροφική κλιματική αλλαγή
Σίλβερ Σπρινγκ, Μέριλαντ 
Για πρώτη φορά εδώ και περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια, η μέση συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έφτασε τον Μάρτιο τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).Το νέο ιστορικό υψηλό «είναι σημαντικό αρνητικό ορόσημο» προειδοποίησε ο Πίτερ Τανς, επιστημονικός διευθυντής του Παγκόσμιου Δικτύου Αναφοράς Αερίων του Θερμοκηπίου της NOAA.

«Με την καύση ορυκτών καυσίμων ο άνθρωπος προκάλεσε άνοδο της παγκόσμιας συγκέντρωσης CO2 κατά 120 ppm σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή» ανέφερε.

«Το μισό αυτής της αύξησης καταγράφεται από το 1980» επισήμανε.

Σταθερά, αλλά ανησυχητικά υψηλά επίπεδα

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ανέφερε στις 13 Μαρτίου ότι ο ρυθμός αύξησης στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων σταμάτησε να αυξάνεται το 2014 και παρέμεινε στα επίπεδα του 2013.

Ωστόσο οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η σταθεροποίηση των εκπομπών δεν επαρκεί για να αποτρέψει την κλιματική αλλαγή. Ακόμα κι αν η χρήση ορυκτών καυσίμων σταματήσει εντελώς, τα επίπεδα του CO2 θα διατηρηθούν σε αφύσικα υψηλά επίπεδα για αιώνες.

Η μεγάλη ελπίδα για την καταπολέμηση της παγκόσμιας θέρμανσης είναι η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο στο Παρίσι.

Στόχος της δεσμευτικής συμφωνίας στην οποία αποσκοπούν οι διαπραγματεύσεις είναι να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου έως τα τέλη του αιώνα.

Οι μετρήσεις της NOAA προέρχονται από δειγματοληψίες αέρα από εμπορικά πλοία και απομονωμένες περιοχές σε 40 σημεία του πλανήτη.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s