Προσωπολατρία, σύμπτωμα ηθικής χρεοκοπίας

στις

[«Ηγέτες σαν τον Τσίπρα γεννιούνται κάθε 100 χρόνια» (!)]

lask30may15

του Αναγνώστη Λασκαράτου
Δήλωσε πρόσφατα η υπουργίνα κα Φωτίου: «Ο Τσίπρας είναι ένας ηγέτης παγκόσμιας ακτινοβολίας, απ’ αυτούς που γεννιούνται κάθε 100 χρόνια και αυτό το ξέρουν όλοι…» (Εγώ πάντως δεν το ήξερα).

Η κα Φωτίου είναι πανεπιστημιακός, διδάσκει ‘Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό’ και έχει βραβευθεί για το έργο της. Αν ζούσε στη Β.Κορέα, πιθανολογώ πως θα ήταν πρόεδρος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών, Φιλοσοφίας και  Επιστημών. Δεν διαθέτει το ελαφρυντικό της αμορφωσιάς και της μαύρης ανάγκης, όπως πολλοί πολιτικοί σύντροφοί της. Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία που προερχόμενη από τον ευρύτερο χώρο της διανόησης κολακεύει με πολύ φτηνιάρικο τρόπο την κορυφή της εξουσίας που τη διόρισε στο αξίωμά της. Το θλιβερότερο είναι πως το αντικείμενο του θαυμασμού της είναι ένας πολύ νεότερός της, ημιμαθής, σχεδόν ανεπάγγελτος, καταφερτζής και άρπαγας ευκαιριών, φαφλατάς, χωρίς σταθερές αρχές, δημαγωγός, που αναρριχήθηκε αρχικά ευνοικρατικά και μετά, έφτασε στην κορυφή του Ολύμπου, χάρις σε έναν παραμορφωτικό εκλογικό νόμο, σε μια τραγική για τη χώρα συγκυρία και σε μια συμμαχία με το «διάβολο». Κάποιος ηγεμονίσκος, που δέσμιος τώρα των δικών του πτεροέντων λόγων και αντιμέτωπος της ωμής πραγματικότητας, δεν μπορεί να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις, πετώντας πολύτιμο χρόνο στα σκουπίδια, με τη χώρα επί ξυρού ακμής. Ένας πολιτευόμενος, που αν και μη ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλών, έγινε κύμβαλον αλαλάζον.

Όπως είπα υπάρχει μια θλιβερή παράδοση, διεθνής και ελληνική, αυλοκολάκων από τις τάξεις της διανόησης. Μπορούμε να βρούμε χίλια ελαφρυντικά και άλλα τόσα ευγενή κίνητρα στον Πλάτωνα, στον Αριστοτέλη ή στο Βολταίρο, όταν βρέθηκαν σε βασιλικές αυλές. Μπορούμε να καταδικάσουμε τον  Χάιντεγκερ, τον  Σμίτ ή τον  Σπένγκλερ που γοητεύτηκαν από το μαύρο ολοκληρωτισμό ή να λυπηθούμε για τον Γκόρκι, τον Μαγιακόφσκι ακόμη και για τον Σαρτρ, για τη μόνιμη ή παροδική τους εθελοτυφλία στην «επαναστατική» αντιδημοκρατική εκτροπή. Μπορούμε σήμερα να κατανοήσουμε κριτικά το κομμάτι εκείνο της αριστερής, αριστερίζουσας ή ελευθεριάζουσας διανόησης της Εσπερίας, που έχει με τόση ευκολία εκφραστεί από κολακευτικά έως υμνητικά υπέρ του Αλ.Τσίπρα. Από τον Όλιβερ Στόουν («…αυτός ο άνθρωπος θα κάνει την τεράστια διαφορά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη και ίσως και σε όλο τον κόσμο..»), έως διάφορους Αμερικανούς και Δυτικοευρωπαίους οικονομολόγους, φιλόσοφους, φιλοσοφούντες, σοβαροφανείς ή και σοβαρούς, κανείς τους δεν έχει ιδέα για το είδος των προσώπων που συγκροτούν το ετερόκλητο κυβερνητικό πλέγμα εξουσίας. Βλέπουν έναν συμπαθή, «ξεσηκωμένο» υπέρ του «λαού του», νέο άνθρωπο, αγνοώντας τα θαύματα της νεοελληνικής υποκριτικής τεχνογνωσίας. Εξουδετερώνει την κριτική ικανότητα πολλών «στοχαστών», όχι μόνο η δίψα για λίγη δημοσιότητα αλλά και το τόσο γκρίζο παγκόσμιο σκηνικό, που καθιστά την ελπίδα ή την φαντασίωση μιας ριζοσπαστικής αλλαγής, αναγκαία προϋπόθεση για την επιβίωση ακόμη και αυτών των Φιλοσόφων.

Στην καθ’ημάς όμως τραγελαφική πραγματικότητα, στη μεν  δημόσια δασκάλα Θεανώ Φωτίου, η οποία αναξίως φέρει το όνομα της Κροτωνιάτιδας φιλοσόφου και αστρονόμου, το μόνο που μπορούμε να διακρίνουμε, είναι κουταμάρα ή πονηριά, όπως ακριβώς στο δεξιό ψάλτη κ. Γιανναρά, βλέπουμε ολοκάθαρα την απεγνωσμένη αναζήτηση του Παράκλητου, που τον έκανε να υμνεί αρχικά το Χουντόδουλο ή πρόσφατα τον Τσίπρα, για να απογοητευθεί μετά. Το κακό είναι πως όλοι αυτοί, ηθελημένα ή άθελά τους, πήραν κόσμο στο λαιμό τους, ρίχνοντας μπόλικο νερό στο καταστροφικό ρεύμα των ψευδαισθήσεων, που παρασύρει την κοινωνία στη σκοτεινή καταβόθρα της νοσηρής πραγματικότητας.

Ακούσατε τώρα των της Θεανούς ρημάτων, ευθύς αμέσως με την έναρξη του βίντεο.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s