Φιλανθρωπικές πισίνες ρασοφόρων και συγγενών… | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

στις

[…που θα έπρεπε να ελέγξει η Πολιτεία]

lask19may15a

του Αναγνώστη Λασκαράτου
Ηελληνορθόδοξη Κύπρος, η κάποτε πλωτή τράπεζα της ρωσορθόδοξης Μαφίας, χρεοκόπησε αρχές του 2013. Ο Μανώλης Γλέζος, περιέγραψε λίγο μετά τον Αρχιεπίσκοπό της ως φιλάνθρωπο δωρητή της ιερής περιουσίας στους φτωχούς. Την ίδια εκτίμηση είχε την ίδια στιγμή μόνο ο ναζιστικός  «Στόχος» (20.3.2013), αντίθετα στην Κύπρο πολλοί εκάγχασαν με την απόπειρα του αρχιεπισκόπου τραπεζίτη και επιχειρηματία να εμφανιστεί ως ελεήμων.

Ο ιερός τραπεζίτης, που έχει κάνει σοβαρές επιθέσεις στην κυπριακή Αριστερά, έχει κατηγορηθεί για τη συνεχή προσπάθειά του να αναμιγνύεται στα πολιτικά πράγματα και για τις φιλικές του δηλώσεις για τους Κύπριους Χρυσαυγίτες (ΕΛΑΜ), αποσπώντας και τον έπαινο του Μιχαλολιάκου, στο γνωστό βίντεο που διέρρευσε από τη δικογραφία, με το οποίο ο Φύρερ εγκωμιάζει φιλικούς προς τους Ναζιστές μητροπολίτες. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως ο Αρχιεπίσκοπος, που κατά το Γλέζο («Μπράβο στον αρχιεπίσκοπο της Κύπρου»), θα μοίραζε την αμύθητη περιουσία της κυπριακής εκκλησιαστικής Α.Ε. στο πόπολο, είναι λάτρης του υγρού στοιχείου: (antenna.gr 26.4.2015 16:45), «Ήταν γνωστό στη Μεγαλόνησο ότι γίνονταν οικοδομικές εργασίες στο κτήριο της Αρχιεπισκοπής και συγκεκριμένα στην ταράτσα του. Οι ‘φήμες’ ήθελαν τις εργασίες να αποδίδονται στην αποκατάσταση του κτηρίου, λόγω της φθοράς του. Νέες φήμες που κυκλοφόρησαν τώρα, θέλουν τις εργασίες να οφείλονται στην κατασκευή πισίνα στην ταράτσα του κτηρίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης,(στην οποία ανήκει και το σκίτσο) η κατασκευή της πισίνας έμεινε κρυφή και για να αποφύγει ο ιδιοκτήτης του κτηρίου τις πολεοδομικές αρχές (πολεοδομική άδεια, κτλ)».  Την ίδια μέρα γράφει το  διαδικτυακό ‘Πρώτο Θέμα’, (Μανώλης Καλατζής-12:28). «Συνεργάτες του αναφέρουν ότι η πισίνα έγινε για ιατρικούς λόγους καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου πριν λίγες μέρες είχε μαζέψει όλα τα διαθέσιμα αποθέματα των εκκλησιών της Λευκωσίας γιατί όπως υποστήριξε η Αρχιεπισκοπή αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όταν απείλησε να πετάξει εκτός εκκλησίας την εκκλησιαστική επιτροπή της εκκλησίας της Παναγίας Τράχωνα η οποία είχε αρνηθεί να διαθέσει τα 450.000 ευρώ που διατηρούσε σε λογαριασμό. Τότε ο Αρχιεπίσκοπος είχε δηλώσει σε τηλεοπτικό κανάλι πως ο ίδιος είναι διαχειριστής των χρημάτων της Εκκλησίας και μπορεί αν θέλει να σπάσει τη πόρτα τα μεσάνυχτα κάθε ναού και να πάρει ότι θέλει, ενώ αν πάρουν οτιδήποτε οι εκκλησιαστικές επιτροπές είναι κλέφτες».

Αυτή η κοινωνική και πολιτική συμπεριφορά του Αρχιεπισκόπου, πρέπει να έχει εντυπωσιάσει το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στην κλασσική θεαματική-πατριωτική επίσκεψη Τσίπρα στο νησί, με το που ανέλαβε πρωθυπουργός και στην έκτακτη επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής, η οποία δεν μπορούσε να υστερήσει σε πατριωτισμό (και σε πατριωτικό πάθος για ταξίδια και δημοσιότητα), συμπεριλήφθηκε και ο πισινούχος ρασοφόρος στη λίστα των πολιτικών προσώπων που οι δυο πολιτικοί επισκέφθηκαν μετά φανών, ύμνων και λαμπάδων, ίσως για να εξιλεωθούν που κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν ανακαλύψει την κρυφή γοητεία του Ιράν, της Ανατολής εν γένει και της λαϊκής Μεταφυσικής,  πίστευε στο χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας.

Οι πισίνες δεν έχουν πάψει να δροσίζουν τους πισινούς πολλών εληνορθοδόξων επισκόπων, αν κρίνουμε από αυτές που η φήμη τους διέρρευσε στον Τύπο, είτε ως ιδιοκτησίες της Εκκλησίας, είτε ως ιδιωτικές δικές τους, είτε ως πισίνες εργατικών στενών συγγενών τους, οι οποίοι πλούτισαν έχοντας εξασφαλίσει τη θεία ευλογία.

Στην Ελλάδα η πρώτη ιερή πισίνα που έσπασε τον τοίχο της δημοσιότητας με τις καταιγιστικές αποκαλύψεις των ιερών σκανδάλων του 2005, ήταν αυτή της παράνομης βίλας του ροζ και κλέφτη μητροπολίτη Αττικής ιερού Παντελεήμονα στην Κερατέα. Ταυτόχρονα με την πισίνα του Αγίου Αττικής, δρόσισε την επικαιρότητα και το τζακούζι του ιερού Καλλίνικου της χουντικής Χρυσοπηγής. Ο διαπύρσιος πολέμιος του δαρβινισμού και της ομοφυλοφιλίας (των μη κληρικών) μητροπολίτης Πειραιώς, ένας βιβλικός Ιεράρχης, πνευματικός πατήρ του τρισμάκαρος και κατασυκοφαντηθέντος (σεξουαλικά κλπ) Χριστόδουλου, άπαρτος βράχος της παρθενίας που παραιτήθηκε, κάτω από φοβερές καταγγελίες ακόμη και ιερωμένων, που δεν εκδικάστηκαν ποτέ, «για λόγους υγείας», διατηρούσε τζακούζι, όπως κατήγγειλε το πνευματικό του τέκνο εργολάβος κ.Κ., ο οποίος ήταν ένας από τους πολλούς που τον κατηγόρησαν για σεξουαλική παρενόχληση: «Όσον αφορά για το υδρομασάζ, ο Μητροπολίτης Πειραιώς ανέφερε πως όντως υπάρχει μπανιέρα με τέτοιο μηχανισμό, που χρησιμοποιεί όμως για λόγους υγείας καθώς πάσχει από ισχιαλγίες. Για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης, ο κ.Καλλίνικος δηλώνει πως ορισμένοι προσπαθούν να τον πολεμήσουν με κατασκευασμένα σενάρια (‘Απογευματινή’, 23.3.2005). Τον Τύπο απασχόλησε ένα μήνα πριν και το τζακούζι του αρχιμανδρίτη Γιοσάκη (ΜΠΕ-12.2) που ήθελε να κατασκευάσει στο υπόγειο του Αγ.Αθανασίου Σικάγο, ενός μετοχιού της διαβόητης μονής Χρυσοβαλάντου Ν.Υ, κάτω από το ιερό βήμα, θέλοντας να προωθήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μέσω της στενής φιλίας του με κάποιο Τούρκο Σαχίν, όπως προέκυπτε από στοιχεία που είχε ο «Εθνικός Κήρυκας» της Ν.Υ. Τέλος στις 21.12.2008, αποκαλύφθηκε και ο αρχιμανδρίτης Κάλλιστος Λαβδάκης, αντικείμενο πολλών και ποικίλων καταγγελιών, που κατηγορήθηκε επίσης πως απολάμβανε το τζακούζι του, «έχοντας στο πλευρό του δυο αλλοδαπούς μπάτλερ», στην κτηνοτροφική του μονάδα με τους 16 μετανάστες υπαλλήλους στο Κορωπί.

Επόμενη ιερή πισίνα που γνώρισε τη δημοσιότητα ήταν αυτή που αποδόθηκε στον ιερό Ιερώνυμο, φίλο και πνευματικό σύμβουλο του κ.Τσίπρα και συνεργάτη σε έργα φιλανθρωπίας των Λαυρεντιάδη και Κυριακίδη: (iefhmerida.gr, 19|1|2013 14:30), “ΤΟ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΙΩΤΙΑ. Η ‘ιερή’ πισίνα σε σχήμα τρούλου στο εξοχικό του Ιερώνυμου[εικόνα]. Δίπλα στη θάλασσα, σε ένα μικρό οικισμό της Βοιωτίας, ο αρχιεπίσκοπος έχει χτίσει εδώ και χρόνια το ησυχαστήριο του στο οποίο περνά πολλές ημέρες του καλοκαιριού. Το σπίτι, που σύμφωνα με πληροφορίες από κατοίκους της περιοχής, χτίστηκε από την εποχή που ήταν μητροπολίτης Θηβών είναι διώροφο, διαθέτει τεράστιο σαλόνι με τζάκι, τρία υπνοδωμάτια, μεγάλη κουζίνα, μπάνιο και αυλή με θέα στο απέραντο γαλάζιο του Κορινθιακού. Μάλιστα έχει κατασκευαστεί και ελικοδρόμιο στο μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων ενώ στο στον κήπο του σπιτιού υπάρχει και μια εντυπωσιακή πισίνα του σε σχήμα τρούλου και με θέα τη θάλασσα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», η εντυπωσιακή αυτή κατοικία είναι κυριολεκτικά χτισμένη μία ανάσα από την παραλία της Σάλτσας. Πρόκειται για ένα οίκημα που εύκολα θα χαρακτήριζαν κάποιοι ως βίλα, αφού διαθέτει τεράστιο κήπο, ξενώνες και τη μεγάλη πισίνα όπου απολαμβάνει το μπάνιο του ο Αρχιεπίσκοπος”.

Στα δημοσιεύματα απάντησε ο Δ/ντής του γραφείου τύπου της Αρχιεπισκοπής Χ.Κονιδάρης: «…Ο Αρχιεπίσκοπος ουδεμία εξοχική κατοικία διαθέτει, εκτός αν θεωρείται… μεμπτό ότι το ακίνητο, στο οποίο γίνεται αναφορά, είναι κυριότητας του κ. Αναστασίου Α. Λιάπη, επιχειρηματία στο χώρο των γαλακτοκομικών προϊόντων, ο οποίος τυγχάνει ανιψιός του. Όταν ο Αρχιεπίσκοπος επισκέπτεται την περιοχή της Ζάλτσας διαμένει στην Ι. Μ.Αγίων Θεοδώρων, η οποία φυσικά δεν αποτελεί .. ‘μοναστηριακό συγκρότημα’, το οποίο μάλιστα διαθέτει και ‘ελικοδρόμιο’…».

Ίσως ο λιτός βίος του κ.Ιερώνυμου και η σοφία του, η οποία έχει εντυπωσιάσει κατά δήλωσίν του τον ίδιο τον  πολυμαθή πρωθυπουργό μας, να έχουν προκαλέσει κύμα επιθέσεων σε βάρος του ιδίου και συγγενών του: «Ελευθεροτυπία 4-10-2008-Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Φωτ.:ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ. Ιερός επενδυτής και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος! Ως μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, όχι μόνο θεώρησε δεδομένη την ιδιοκτησία της Εκκλησίας σε εκτάσεις τουλάχιστον 80.000 στρεμμάτων στον Παρνασσό και άλλα βοιωτικά βουνά και κάμπους, αλλά παραχώρησε κάποιες για εκμετάλλευση σε επιχείρηση της οικογένειάς του. ‘… Πρέπει να είστε ευγνώμονες, γιατί έχετε τα χωράφια του μοναστηριού και ζείτε’. Πρόκειται για επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν ο αδελφός του Αλέξανδρος Λιάπης, ο ανιψιός του Αναστάσιος μαζί με τη σύζυγό του και οι σύζυγοι άλλων δύο ανιψιών του. Ο Ιερώνυμος πάσχισε επί χρόνια να κατοχυρώσει εκτάσεις που θεωρεί μοναστηριακές σε ολόκληρη την ανατολική πλευρά του Παρνασσού έως την Αράχοβα, στο όρος των Μουσών Ελικώνα και άλλες περιοχές προς τη Δαύλεια, τη Χαιρώνεια, τη Λιβαδειά και το Δίστομο έως τη θάλασσα στην Αντίκυρα».

lask19may15bΤο μπλογκ («Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον»-4 .10.2008), το οποίο διασώζει στο διαδίκτυο μέρος του παλιού εκτεταμένου δημοσιεύματος της «Ελευθεροτυπίας», παραπέμπει και σε άλλα δικά του δημοσιεύματα: «Ούτε ιερό, ούτε δημόσιο! ,»Ιερές» αυθαιρεσίες συνέχεια, Εφραίμ και πάσης Ελλάδος, 1,2,3 πολλά Βατοπέδια, Να σταματήσουν οι καταπατήσεις και οι διεκδικήσεις δημόσιας γης, …Παρέμβαση απο πολίτες και Δήμο Χαιρώνειας, στη δίκη των εκκλησιαστικών διεκδικήσεων, Τεράστιες εκτάσεις διεκδικεί η εκκλησία! Αρνούνται να πάρουν θέση η Νομαρχία και ο Δήμος Λιβαδειάς για τις εκκλησιαστικές διεκδικήσεις. Χιλιάδες στρέμματα διεκδικεί η Εκκλησία στη Βοιωτία!».

Στο δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», αναφέρονταν και τα εξης: «‘Πρόκειται για τον κτηνοτρόφο Ζαχαρία Καρούζο», … Ο συγκεκριμένος κτηνοτρόφος ποτέ δεν αναγνώρισε την κυριότητα της μονής και είχε το θάρρος να κινηθεί δικαστικά εναντίον της οικογένειας Λιάπη …… ‘Από το 2005 ταλαιπωρούμαι, αλλά δεν το βάζω κάτω. … Ο Λιάπης ήθελε να περιφράξει ακόμη και την ποτίστρα που είχε φτιάξει η κοινότητα. Ηρθε, είπε ότι θα με διώξει, θα με λιώσει. Μαλώσαμε. Ηρθε μετά ο δεσπότης, είπε ότι θα τα κανονίσουμε. Επειτα από 10 μέρες, ήρθαν και με τρέχανε στον εισαγγελέα’… Τον ρωτούμε αν είναι ο μόνος κτηνοτρόφος που θίγεται. ‘Υπάρχουν και άλλοι. Αλλά δεν μιλάνε. Περιμένουν από τον δεσπότη να τους διορίσει τα παιδιά. Φοβούνται’. .…».

Ολα αυτά δεν εμπόδισαν τον ευσεβή άθεο Αλέξιο Τσίπρα να δει θείο όραμα σαν άλλος Γλέζος, για την Εκκλησία η οποία χρηματοδοτείται συστηματικά από ευσεβείς υπουργούς και ευρωπαϊκά προγράμματα για να διεκπεραιώνει με ξένα κόλλυβα τις ανεξέλεγκτες και αφορολόγητες φιλανθρωπικές της επιχειρήσεις: «15.04.2015 Μακαριότατε, Χριστός Ανέστη. Σας μεταφέρω τις θερμότερες ευχές μου για την μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας της οποίας το χαρμόσυνο μήνυμα Αγάπης αφορά όχι μόνο τους πιστούς αλλά το σύνολο της ανθρωπότητας (sic). … θα ήθελα να Σας (το Σ κεφαλαίο!) ευχαριστήσω από καρδιάς για την πολύ σημαντική αναφορά Σας σχετικά με την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου….». Ακόμη και ο ίδιος Αρχιεπίσκοπος πονηρεύτηκε από τα παραμύθια του Τσίπρα απέναντι στη νέα αρπακτική απόπειρα της Εκκλησίας για τον αποδέσμευση των αμφισβητούμενων ιδιοκτησιών της, για τις οποίες δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας (‘φιλέτα’ της Αττικής γνωστά ως «διακατεχόμενα») και καλού κακού έσπευσε να βάλει κάποια πράγματα στη θέση τους: (‘Καθημερινή’-17.04.2015, ΗΛ. ΜΠΕΛΛΟΣ),  «Η επιστολή Τσίπρα εκπλήσσει την Εκκλησία. Απορία εκφράζουν κύκλοι της Εκκλησίας για τη στάση της κυβέρνησης…Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζουν στην «Κ», ο πρωθυπουργός παραπέμπει εκ νέου το ζήτημα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας στην «επιτροπή …», όταν ήδη έχει εδώ και καιρό συσταθεί η «Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε.» …».

Θα κλείσω την ιερή πισινολογία και τα συμπαρομαρτούντα με σύντομη αναφορά στον ιερό Βρυώνη (Αλέξιο), μητροπολίτη Νικαίας, οικοδεσπότη των εξ Ιταλίας οστών της «Βαρβάρας», από εκτεταμένο δημοσίευμα του ‘ Έθνους’ (2.12.2012, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ), που αναφέρει σημεία και τέρατα για την οικονομική δραστηριότητα και την περιουσία του ίδιου και συγγενών του : «…Ο αδελφός του Δημήτρης, ο οποίος μάλιστα είναι και αρχιλογιστής της Μητρόπολης, φέρεται να απέκτησε ‘έπαυλη μετά πισίνας’ στη θέση ‘Τζότζικας’ στη Γραβιά Φωκίδας, όπου, σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, εμφανίζεται ως… επιτυχημένος επιχειρηματίας, ..».

ΥΓ
Διαβάστε για τον Κύπρου (sigmalive.com, 27.4): «..“… Πιο κάτω μαζέψαμε όλα τα post τα οποία αναμφισβήτητα θα μαζευτούν από τα ‘τσιράκια’ του Αρχιεπισκόπου για να μελετηθούν στην έκτακτη Ι.Σύνοδο…».

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s