Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ | Βιομηχανική κάνναβη με «βούλα»… υπουργικού

Βιομηχανική κάνναβη με «βούλα»… υπουργικού
Η καλλιέργεια και εμπορία της αφορά κυρίως την παραγωγή υφασμάτων
«Πράσινο» φως έλαβε από το Υπουργικό Συμβούλιο το ν/σ για την καλλιέργεια και εμπορία βιομηχανικής κάνναβης.

Σύμφωνα με τον Υπουργικό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη, το ν/σ ρυθμίζει την καλλιέργεια, παραγωγή και εμπορία της κάνναβης με κανονισμούς που θα εγκριθούν από τη Βουλή.

«Πρόκειται για πολύ αυστηρούς κανονισμούς, οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη της οποιασδήποτε καλλιέργειας από τη στιγμή που εισάγεται ο σπόρος στην Κύπρο μέχρι και τη στιγμή που θα διατεθεί το φυτό στην αγορά» συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Τι είναι η βιομηχανική κάνναβη
Διαχωρίζοντας τη βιομηχανική ή κλωστική κάνναβη από την ιατρική κάνναβη, ο κ. Κουγιάλης ανέφερε η ιατρική κάνναβη είναι διαφορετικό φυτό με διαφορετικό σπόρο και διευκρίνισε πως με το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε σήμερα επιτρέπεται η καλλιέργεια της βιομηχανικής και μόνον κάνναβης.

Πρόκειται για κάνναβη με την ουσία τετραϋδροκανναβινόλη σε πολύ χαμηλά ποσοστά (0,2%) η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή υφασμάτων.

Επιδοτούμενη η παραγωγή
Σημειώνοντας πως στην ΕΕ επιτρέπεται η καλλιέργεια και εμπορία αυτής της κάνναβης, ο Υπουργός ανέφερε πως η έγκριση του ν/σ αποτελεί εναρμονιστική πράξη. “Αυτό σημαίνει ότι αυτοί που θα αδειοδοτηθούν για να καλλιεργήσουν βιομηχανική κάνναβη θα δικαιούνται εκταρική επιδότηση”, είπε, και διευκρίνισε πως για να αδειοδοτηθούν τέτοιου είδους μονάδες θα πρέπει να εξηγηθούν οι λόγοι για την παραγωγής της βιομηχανικής κάνναβης και το πού θα τη διαθέσει.

Σε άλλη ερώτηση για τα κριτήρια αδειοδότησης, ο κ. Κουγιάλης είπε πως ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να παρουσιάσει κάποιο συμβόλαιο για τη διάθεση της βιομηχανικής κάνναβης, να αποδείξει ότι οι σπόροι είναι για καλλιέργεια της συγκεκριμένης κάνναβης και να υποδείξει το χώρο καλλιέργειας. Αυτές οι καλλιέργειες, είπε, θα παρακολουθούνται σε τακτική βάση από το Υπουργείο Γεωργίας.

Στην πορεία θα εξεταστεί η ιατρική κάνναβη
Την ίδια ώρα, με την έγκριση του ν/σ αυτού, τροποποιείται μια άλλη νομοθεσία που αφορά τα ψυχοφάρμακα, η οποία επιτρέπει την καλλιέργεια αυτής της κάνναβης στην Κύπρο.

Όσον αφορά το θέμα της ιατρικής κάνναβη, ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως είναι ένα ένα πολύπλοκο θέμα το οποίο θα εξεταστεί στην πορεία, σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s