Γεωπολιτικές και οικονομικές προοπτικές της Κύπρου λόγω υδρογονανθράκων | Mignatiou.com

Γεωπολιτικές και οικονομικές προοπτικές της Κύπρου λόγω υδρογονανθράκων

H ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ έχει μεταβάλει τις γεωπολιτικές και οικονομικές προοπτικές της Κύπρου.Φωτογραφία ΚΥΠΕH ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ έχει μεταβάλει τις γεωπολιτικές και οικονομικές προοπτικές της Κύπρου.Φωτογραφία ΚΥΠΕ

Η γεωπολιτική σημασία και οι προοπτικές που διανοίγονται για την κυπριακή οικονομία από την ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων, τονίστηκαν στην 3η ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Συνδέσμου Εταιρειών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, ο οποίος λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΚΕΒΕ.

Ο υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, ανέφερε στην ομιλία του ότι το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών που έχουν υποβάλει προσφορά για το λιμάνι Λεμεσού, οφείλεται ακριβώς στις νέες αυτές προοπτικές που δημιουργεί ο τομέας του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και την ύπαρξη ιδιαίτερων προσδοκιών για δραστηριοποίηση ξένων εταιρειών στην Κύπρο.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις υποδομές και τις υποστηρικτικές υπηρεσίες που χρειάζεται να δημιουργηθούν για την εξόρυξη και παραγωγή υδρογονανθράκων, οι οποίες όπως είπε, θα δώσουν νέα δυναμική στον ήδη ανεπτυγμένο ναυτιλιακό τομέα της Κύπρου αλλά και στην ανάπτυξη των λιμανιών.

Η Κύπρος όπως ανέφερε μπορεί να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο στη Μεσόγειο και η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυπριακή Κυβέρνηση περιλαμβάνει τις μελλοντικές ανάγκες της Κύπρου για θαλάσσιες μεταφορές προς εξυπηρέτηση της βιομηχανίας υδρογονανθράκων. Πρόσθεσε ότι ο στόχος για το μέλλον είναι η σταθεροποίηση και η περαιτέρω ανάπτυξη του ρόλου της Κύπρου στη ναυτιλία και η παροχή των συνθηκών για μια βιώσιμη ανάπτυξη στους τομείς της ναυτιλίας και των λιμανιών.

Στην ομιλία του ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης τόνισε τη σημασία της αντιμετώπισης των ζητημάτων ασφαλείας ώστε να προωθηθεί η ανάπτυξη της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων.

Όπως ανέφερε, τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν μια βαθιά επίδραση σε ολόκληρη της περιοχή. Υπάρχει προοπτική, πρόσθεσε για αμοιβαίες επενδύσεις και οφέλη ανάμεσα σε όλα τα κράτη που μοιράζονται το ενδιαφέρον για διατήρηση ενός σταθερού περιβάλλοντος για εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της περιοχή.

Αυτή η προοπτική, τόνισε, είναι ανοικτή επίσης και για την Τουρκία σε περίπτωση λύσης του κυπριακού προβλήματος, κάτι που θα επιτρέψει όπως είπε στη χώρα να ενταχθεί στην κοινή προοπτική για σταθερότητα, συνεργασία και ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες του Υπουργείου Άμυνας να δημιουργήσει το κατάλληλο δυναμικό για βελτίωση των αεροναυτικών δυνατοτήτων της Κύπρου και αντιμετώπιση των απειλών, είπε ότι η Κύπρος προχώρησε σε διμερές επίπεδο σε μια σειρά συμφωνιών ασφάλειας και άμυνας και αύξησε τις κοινές ασκήσεις με φίλες χώρες και γειτονικές χώρες.

Είπε επίσης ότι η τρέχουσα αναδιάρθρωση της εθνικής φρουράς βασίζεται στο νέο στρατηγικό περιβάλλον της περιοχής που γειτνιάζει άμεσα με την Κύπρο, όπως και με την αναγκαιότητα για αποτελεσματική ανταπόκριση σε νέες, αναδυόμενες απειλές.

Είπε επίσης ότι η ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς στη διαχείριση κρίσεων και στο αναδυόμενο περιβάλλον ασφάλειας, οδήγησε το Υπουργείο Άμυνας στην απόφαση να δημιουργήσει την ακαδημία για την ασφάλεια και την άμυνα που αναμένεται να λειτουργήσει του χρόνου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, στην ομιλία του αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ΚΕΒΕ τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, να τονίσει το ενεργειακό προφίλ της Κύπρου ώστε να προωθήσει τη χώρα σε ενεργειακό κέντρο στην ΝΑ Μεσόγειο.

Χαιρέτισε τη δημιουργία περιφερειακών συμμαχιών με την Ελλάδα, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία και ίσως άλλες γειτονικές χώρες, αναφέροντας ότι αυτές θα διασφαλίσουν την ομαλή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και την ίδια ώρα, θα αναβαθμίσουν την Κύπρου τόσο γεωπολιτικά όσο και οικονομικά. Αναφέρθηκε επίσης σε πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι το 2016 θα είναι χρονιά αποφάσεων για τα ενεργειακά θέματα και εξέφρασε αισιοδοξία ότι τα ενεργειακά σχέδια της Κύπρου θα υλοποιηθούν σύντομα.

Αναφέρθηκε επίσης στην επέκταση μεγάλων διεθνών εταιρειών στην Κύπρο μετά την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και στην αύξηση του ενδιαφέροντός ενεργειακών κολοσσών για την περιοχή μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ στην αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Θάλεια Νεοφύτου, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

ς προοπτικές της Κύπρου λόγω υδρογονανθράκων | Mignatiou.com

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s