Παράδοση πινακίδων και υπομονής

Παράδοση πινακίδων και υπομονήςΤου Άγη Βερούτη

Στις 28.12 παρέδωσα τις πινακίδες του αγαπημένου μου «Κουβά” που μετέφερε τα παιδιά μου προς και από το σχολείο τα τελευταία χρόνια και με υπηρέτησε πιστά και ανέξοδα από το 2008.

Όμως δεν έχει έννοια πια να τον κυκλοφορώ καθώς τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας του ξεπερνούν κατά πολύ την αξία του.

Η εμπειρία μου από την παράδοση πινακίδων του αυτοκινήτου στην εφορία.

-Αξία αυτοκινήτου Πεζώ 206, 1997 κυβικά, έτους ταξινόμησης 2001: €450 (τιμή απόσυρσης)

-Τέλη κυκλοφορίας 2015: €660

-Τέλη κυκλοφορίας (ζητούμενα) 2016: €630

Δηλαδή δήμευση ετησίως!

Όχι μια φορά, όπως στις πολιτισμένες δικτατορίες! Κάθε χρόνο!

Διαδικασία:

Για να παραδώσεις πινακίδες πρέπει να γράψεις τα στοιχεία σου 2 φορές χειρόγραφα σε δυο ίδια χαρτιά και να τα υπογράψεις. Τα στοιχεία αυτά βέβαια, ήδη υπάρχουν μέσα στο σύστημα της εφορίας.

Επίσης πρέπει να συμπληρώσεις μια υπεύθυνη δήλωση ότι όντως θες να κάνεις αυτό που θες να κάνεις, γιατί θες να το κάνεις, και ότι μπορεί να μην έχεις λεφτά για τα τέλη, αλλά έχεις ιδιωτικό γκαράζ για να βάλεις το ακινητοποιημένο αυτοκίνητο.  Αυτή η υπεύθυνη δήλωση χρειάζεται μην τυχόν και είσαι κανένας… μαλάκας και τελικά δεν θες να παραδόσεις πινακίδες!

Λέω τώρα…

Μετά θα περιμένεις σε μια ουρά που λέει πως πρέπει να έχεις χαρτάκι για τη σειρά, αλλά δεν έχει χαρτάκια, τελείωσαν.

Αυτό γίνεται ώστε να πρέπει να στέκεσαι όρθιος για δυο ώρες ώσπου να εξυπηρετηθούν οι 12 που βρίσκονται μπροστά σου, αλλά να μην μπει μπροστά σου κανένας ελληναράς, να σε πηδήξει την σειρά και να νιώσεις πραγματικά υποσαχάριος Αφρικανός, όταν θα τσακώνεσαι με τον κάφρο που προσπαθεί να μπει μπροστά στη σειρά ενώ ήρθε τελευταίος.

Και αχρηστεύεται το αυτοκινητάκι σου, και ξεφτιλίζεσαι!

Κερατάς και δαρμένος!

Αλλιώς πλήρωνε €630 ευρώ για να κυκλοφορείς σε δρόμους γεμάτους λακκούβες και ασυντήρητους με ένα σαπάκι αξίας €450.

Κατάλαβες τώρα γιατί οι Έλληνες μεταναστεύουν;

Πάνε στον πολιτισμό!

Στη Βουλγαρία δηλαδή!

Αντίο Κουβά…

Car

Χρόνια πολλά!

ΥΓ: στις ΗΠΑ για να παραδώσεις πινακίδες, τις βάζεις σε ένα φάκελο και τις ρίχνεις στο ταχυδρομείο. Ξέρουν ποιος είσαι και τί θες να κάνεις. Αν πρόκειται να ξαναπάρεις άλλο αμάξι εντός των επομένων 7 ετών, τότε κρατάς τις πινακίδες σου και τις βάζεις στο νέο αμάξι σου.

Η απάντηση στο παραπάνω όπως μου την έγραψε ο φίλος μου ο Πέτρος [ειρωνευόμενος]:

Άγη, θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω μαζί σου στο εν λόγω θέμα γιατί βρίσκω τις απόψεις σου λίγο υπερβολικές όπως θα σου αναλύσω παρακάτω.

1ον επί της αρχής:

Παρατηρώ ότι είσαι κάτοχος ενός πολυτελούς, σπορ οχήματος μεγάλου κυβισμού [σ.σ: το πήρα €3.500 το 2008] και σε συγχαίρω που το έχεις διατηρήσει σε τέτοια καλή κατάσταση (απ’ ότι βλέπω μόνο από εμπρόσθιο αριστερό φτερό και αριστερή πόρτα δεν πάς καλά).

Είναι λοιπόν προφανές ότι για να έχεις ένα τέτοιο ΙΧ αναγκαστικά προβαίνεις σε έξοδα χιλιάδων ευρώ ετησίως για να το συντηρείς τόσο καλά, να το ασφαλίζεις (υποθέτω ότι ένα τέτοιο όχημα μόνο μικτή ασφάλεια του αξίζει) αλλά και να το χρησιμοποιείς (προφανώς μόνο 100σταρα βενζίνη).

Γιατί λοιπόν σου φαίνεται υπερβολή να καταβάλλεις στο κράτος μόλις €660 το χρόνο για αυτά που αυτό προσφέρει σε εσένα και στο ΙΧ σου;

Κατάλαβέ το Άγη: τα τέλη κυκλοφορίας αποτελούν ανταποδοτικό φόρο!

Όσο περισσότερα κυβικά τόσο ανταποδοτικότερο!

Τα χρήματα αυτά πάνε στην καθημερινή συντήρηση των δρόμων, στην κατασκευή των νέων επαρχιακών μας δρόμων (τους αυτοκινητοδρόμους τους πληρώνεις ξεχωριστά), στην άρτια σήμανση και φωτισμό των δρόμων μας. Που νομίζεις ότι πάνε τα χρήματά σου, μήπως σε αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων ή στην καταβολή των συντάξεων θυγατέρων εν αγαμία;

2ον επί της διαδικασίας:

Το κράτος προφανώς επιδιώκει την προσωπική επαφή με τον πολίτη σε όλα τα επίπεδα. Πάνε πια οι εποχές που το κράτος ήταν απρόσωπο!

Πηγαίνοντας στο γκισέ ο ίδιος να δηλώσεις την ακινησία του ΙΧ σου έχεις την χαρά να γνωρίσεις προσωπικά τον δημόσιο υπάλληλο που θα σε εξυπηρετήσει. Να εκτιμήσεις τον βαθμό εξυπηρέτησης του υπαλλήλου, τις κτιριακές κλπ υποδομές της Υπηρεσίας που σε εξυπηρετεί δηλαδή όλα αυτά τα οποία εσύ, ως φορολογούμενος, πληρώνεις. Πράγματι, φεύγοντας δεν αισθάνθηκες υπερήφανος;

Παραπονιέσαι ότι έπρεπε να συμπληρώσεις εις διπλούν το ίδιο έγγραφο χειρόγραφα. Μα σήμερα ο κόσμος έχει ξεχάσει να γράφει, μόνο να πληκτρολογεί ξέρει και τούτο πολλάκις εις greeklish. Ο γραπτός λόγος αναβιώνει ξανά στον τόπο μας. Πράγματι, φεύγοντας δεν αισθάνθηκες περισσότερο εξοικειωμένος με την Ελληνική γραφή;

3ον επί του συνόλου

Τέλος, επειδή έκανες ένα συσχετισμό με άλλη χώρα, ήθελα να σου θυμίσω ότι στις ΗΠΑ αφενός τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται μαζί με την ολοκλήρωση ΚΤΕΟ (δεν θυμάμαι να είχα πληρώσει ποτέ περισσότερα από $25) ενώ οι πινακίδες κυκλοφορίας ακολουθούν εσένα και όχι το ΙΧ αφού τις έχεις ήδη αγοράσει… Αλλά που να ξέρουν από αυτά τα Αμερικανάκια, γι αυτό δες που κατάντησαν!

Χρόνια πολλά!!!

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: